Linkuri accesibilitate

Enescu și Radu Lupu la Festivalul Internațional Primăvara la Praga


Radu Lupu și Cristian Mandeal la Festivalul Primăvara la Praga
Radu Lupu și Cristian Mandeal la Festivalul Primăvara la Praga

Radu Lupu, în mare formă, a dat un recital admirat de mulțimea de melomani cehi și de turiști străini, care a umplut pînă la refuz cele două săli celebre de concert, Dvorak și Smetana.


Este rar să poți auzi muzica lui George Enescu la Praga și încă la Festivalul internațional al Primăverii Pragheze, ajuns anul acesta la a 65-a ediție. Posibilitatea de a-l asculta pe Enescu se datorează dirijorului Cristian Mandeal, invitat special al Festivalului împreună cu pianistul Radu Lupu, amîndoi reveniți pe scena pragheză după mai bine de zece ani de absență.

Radu Lupu, în mare formă și la fel de tînăr ca întotdeuna, în ciuda vîrstei identice cu a Festivalului, a dat un recital admirat unanim de mulțimea de melomani cehi și de turiști străini, care se amestecă în mod colorat și umple pînă la refuz, cele două săli celebre de concert, Dvorak în clădirea neoclasică Rudolfinum și Smetana în Casa Municipală (Obecni Dum), o perlă arhitectonică europeană a stilului Art Nouveau. Sub bagheta lui Cristian Mandeal și cu Orchestra Simfonică a Radioului praghez, Radu Lupu a entuziasmat pur și simplu publicul cîntînd Concertul de pian de Schumann.

Coperta Programului Festivalului praghez 2010
In paranteză spus, te-ai fi așteptat, așa cum se petrece în cazul altor artiști străini de marcă invitați la Festival, ca sală să fie înțesată de conaționali, iar concertul să se fi desfășurat sub auspiciile ambasadorului României. Dar, am numărat în sală și în pauza concertului, cu regret, nu mai mult de... patru români. Dacă, desigur, procurarea unui bilet rămîne un lux pentru muncitorul moldovean care își chibzuiește fiecare ban cîștigat departe de casă, absența completă a diplomaților de la ambasada României și de la Institutul Cultural Român este, pentru a folosi un eufemism, mai greu de explicat.

Faptul că muzica clasică este la cehi o trăsătură admirabilă a spiritualității locale nu mai trebuie subliniat. In treacăt fie spus, în paralel cu Festivalul Primăverii de la Praga, se desfășoară anul acesta și Festivalul aniversar Gustav Mahler, compozitorul născut și care a copilărit în apropierea orașului Jihlava. Dacă în mod tradițional concertul de deschidere al Primăverii Pragheze, cu poemul „Patria Mea” al lui Smetana, a fost difuzat de televiziunea națională, cel de închidere al Festivalului Mahler, programat în ziua aniversării a 150 de ani de la nașterea compozitorului va fi televizat în întreaga Europă.

Intre cele două festivaluri un personaj comun este un talentat dirijor austriac Manfred Honneck, prezent la Praga cu Orchestra de la Pittsburgh, al cărui director muzical este, și alături de violonista Anne-Sophie Mutter, iar la Festivalul Mahler, în fruntea Orchestrei de cameră Mahler, avînd ca solistă, în cea de-a doua Simfonie mahleriană, a „Invierii”, pe o altă celebritate, mezzosoprana suedeză Anne Sofie von Otter.

Semnalîndu-vă această scurtă agendă muzicală, nu se poate adăuga decît că melomanii cehi sînt cu adevărat privilegiați în raport cu cei români. Iar cum Radu Lupu detestă de cîțiva ani buni microfoanele și radiodifuzarea în direct a concertelor sale, vă oferim noi un scurt extras muzical.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG