În vârstă de 59 de ani, Fico a fost împușcat de mai multe ori, fiind internat inițial în stare critică și supus unei intervenții chirurgicale.
„Din fericire, după cât știu, operația a decurs bine și presupun că în cele din urmă va supraviețui (...) nu se află într-o situație critică în acest moment”, a declarat pentru BBC în cursul nopții vicepremierul și ministrul Mediului, Tomas Taraba.
Oficialul a spus că un glonț l-a lovit pe Fico în abdomen, iar un al doilea - într-o articulație.
Portalul de știri slovac, Aktuality.sk, a citat o sursă care a spus că Fico a ieșit din operație și se află în stare stabilă.
Ministrul Apărării, Robert Kalinak, a spus într-o declarație de presă că Fico a suferit „multiple traume” după mai multe răni prin împușcare.
Ce s-a întâmplat și ce se știe despre atacator
Ministrul de Interne, Matus Sutaj Estok, a spus anterior că Fico a fost victima unei „tentative de asasinat motivată politic”, iar decizia făptașului de a-l ataca pe Fico „s-a născut imediat după alegerile prezidențiale” câștigate în luna aprilie de un aliat al premierului slovac, Peter Pellegrini.
Cel care a tras în Fico a fost reținut pe loc, fiind un bărbat de 71 de ani, descris de presa slovacă drept un fost paznic la un centru comercial, dar și autor a trei cărți de poezie și membru al Uniunii Slovace a Scriitorilor. Fiul suspectului a spus presei că tatăl său avea drept de portarmă, dar că el nu știe ce intenționa acesta.
Atacul petrecut când Fico ieșea către public, din Casa de Cultură din Handlova unde prezidase o ședință de guvern în deplasare, a șocat Europa și a atras neîntârziat condamnări internaționale.
După atacul din 15 mai, Fico a fost transportat de urgență la spital în Handlova, apoi dus cu elicopterul în capitala regională Banská Bystrica, deoarece starea lui era prea gravă pentru a fi dus la Bratislava.
Cine este Fico și cum încerca să-și consolideze puterea în Slovacia
În Slovacia, țară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a NATO și a Uniunii Europene, actele de violență politică sunt neobișnuite. Dar a fost tot mai dezbinată de dezbateri politice în ultimii ani, inclusiv cele din campania tensionată pentru alegerile prezidențiale din aprilie, care au consolidat controlul lui Fico și aliaților săi asupra puterii.
Reuters reamintește că, de-a lungul carierei sale de trei decenii în politică, Fico a oscilat între poziții pro-europene mainstream și poziții naționaliste opuse politicilor Uniunii Europene și ale Statelor Unite.
AP scrie despre populistul Fico că este de mult timp o figură controversată, iar revenirea sa la putere anul trecut a trezit și multe îngrijorări printre membrii Uniunii Europene că ar putea îndepărta Slovacia de democrație, ducând-o într-o direcție asemănătoare cu a Ungariei lui Victor Orban, pe care îl admiră.
De când a re-devenit premier în octombrie anul trecut, Fico a fost acuzat constant de critici că face pași antidemocratici. Guvernul său a redus sprijinul pentru Ucraina, a încercat să diminueze pedepsele pentru corupție și a desființat o procuratură specială, aflându-se pe cale de a pune în aplicare o reformă controversată la posturile publice de radio și televiziune, în ciuda apelurilor la apărarea libertății presei. Fico și aliații săi au criticat frecvent presa mainstream din Slovacia, premierul refuzând să vorbească cu unele publicații.
- Te-ar putea interesa și: Populistul Fico, învestit ca premier în Slovacia. O nouă bătaie de cap pentru UE?
Mii de oameni au protestat în repetate rânduri la Bratislava și în întreaga Slovacie împotriva politicilor lui Fico.
Dar după atacul din Handlova, cel mai mare partid de opoziție din Slovacia a anulat un protest planificat împotriva reformelor guvernamentale la radiodifuzorul public, programat pentru seara de miercuri.
Președinta Zuzana Čaputová aflată la final de mandat și-a exprimat șocul și speranța că Fico, un rival politic, își va reveni: „Sunt absolut șocată. Îi doresc lui Robert Fico în acest moment critic multă forță și o recuperare rapidă”, a scris Čaputová pe X.
Fico a fost forțat să demisioneze din funcția de premier în urma unor proteste masive din 2018 declanșate de asasinarea contractată a lui Jan Kuciak, un jurnalist care investiga corupția la nivel înalt. Aceste proteste au exacerbat diviziunile din societatea slovacă, care mai persistă.
Condamnări internaționale ale atacului
Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, a fost printre primele care a condamnat atacul. „Astfel de acte de violență nu au loc în societatea noastră și subminează democrația, cel mai prețios bun comun al nostru. Gândurile mele se îndreaptă către premierul Fico familia sa”, a spus von der Leyen.
Președintele american, Joe Biden, a declarat că este alarmat și condamnă atacul asupra lui Fico pe care l-a descris drept un „act oribil de violență”.
Liderul rus Vladimir Putin s-a alăturat condamnărilor internaționale.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunțat atacul împotriva șefului de guvern al țării vecine, spunând că „trebuie depuse toate eforturile pentru a asigura că violența nu devine norma în nicio țară”.
Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat șocul, adăugând: „Violența nu trebuie să aibă loc în politica europeană”.
Din relatările Reuters și AP (editor - Alexandru Eftode)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te