Linkuri accesibilitate

25.05 - București: Scandalul Costea între telenovelă politică şi roman poliţist de duzină


Octavian Paler
Octavian Paler

Afacerea Costea a avut un rol demistificator: a ridicat prelata sub care se aflau nişte afaceri cam putrede date uitării sau rămase neştiute”. Fără aceste dezvăluiri, PDSR ar fi rămas convins că în politică nimic nu se penalizează.


25 mai 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; Comentariu: Octavian Paler).

Scandalul Costea între telenovelă politică şi roman poliţist de duzină”.

„ (...) Pe de o parte îmi displace ca un scandal, care unora li separe o telenovelă politică, altora un roman poliţist de duzină, produce atâta zgomot, acoperind discutarea altor probleme acute. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că scandalul cu pricina nu a produs numai fum; a produs şi unele clarificări dramatice. Deşi nu asta au urmărit protagoniştii scandalului..., toată tevatura a luminat brutal cel puţin 3 adevăruri. Primul este că istoria decembristă n-are nimic romantic decât în latura ei naivă, acolo unde unii dintre noi se strângeau în Piaţa Universităţii sau îşi făceau iluzii în legătură cu fatalitatea evoluţiei de la rău la bine (...) Practic au exista două istorii paralele: una în care se vorbea, pentru auzul îngerilor, despre idealuri , alta în care se aranjau fără scrupule tot felul de interese.”

Al doilea adevăr, luminat de cazul Costea este, pentru Octavian Paler, starea si situaţia PDSR. „Aşa de curată cum e, afacerea Costea a avut un rol demistificator: a ridicat prelata sub care se aflau nişte afaceri cam putrede date uitării sau rămase neştiute”. Fără aceste dezvăluiri, PDSR ar fi rămas convins că în politică nimic nu se penalizează.

Al treilea adevăr este, potrivit lui Paler, că „eşecurile noastre post-decembriste nu sunt întâmplătoare”.
XS
SM
MD
LG