Linkuri accesibilitate

Administrația Obama încearcă o reîncălzire a relațiilor cu Israelul și autoritatea palestiniană


Președintele Mahmud Abbas cu Barack Obama la Ramallah în 2008

Faptul că cele două părți sînt angajate în convorbiri, fie și indirecte este considerat un succes diplomatic al administrației Obama.


Presedintele Statelor Unite, Barack Obama i-a invitat la Washington pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu si pe Presedintele Palestinian, Mahmoud Abbas. Care este ratiunea invitatiei ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Cei doi au fost invitati pentru intilniri separate. Discutiile cu presedintele Obama marcheaza revenirea acestuia in circuitul diplomatic din Orientul Mijlociu dupa ce luna trecuta au debutat convorbirile indirecte dintre parti, mediate de trimisul special american, George Mitchell.

Comentatori israelieni arata ca invitatia-surpriza adresata lui Netanyahu ar fi o incercare a lui Obama de a contracara impresia ca raporturile dintre cele doua tari ar fi intrat intr-o faza tensionata, dupa disputele cu privire la asezarile evreiesti. Obama i-a avertizat pe israelieni si palestinieni ca vor suferi consecinte daca vor intreprinde actiuni de natura sa pericliteze dialogul. Presedintele Statelor Untie spera sa impulsioneze convorbirile, prin intilnirile programate cu liderii israelian si palestinian.

Seful consilierilor prezidentiali, Rahm Emanuel i-a inminat personal invitatia lui Netanyahu, la Ierusalim. Obama il va gazdui pe premierul Israelului dupa ce acesta isi va incheia vizita in Franta unde Israelul va fi primit in Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare si apoi se va deplasa in Canada. Prezentind invitatia, Emanuel s-a referit la interese comune de securitate, majoritatea observatorilor interpretind ca este vorba despre contracararea pericolului iranian.

La Washington, purtatorul de cuvint al Casei Albe, Tommy Vietor a anuntat vizita liderului palestinian, Mahmoud Abbas, aceasta fiind de altfel anticipata, fara ca o data sa fi fost anuntata. Intr-un interviu acordat unui canal de televiziune din Franta, Abbas a spus ca s-ar putea afla in America in iunie. Faptul ca cele doua parti sint angajate in convorbiri, fie si indirecte este considerat un succes diplomatic al administratiei Obama. Dar asteptarile sint modeste. Netanyahu refuza sa inghete constructia de asezari evreiesti in teritorii ocupate. Dar, pe de alta parte, la Ierusalim nu a fost aprobata nici o extindere din martie, ceea ce sustine concluzia ca premierul ar fi instituit o interdictie de facto pentru a evita neintelegeri cu Statele Unite, dar si nu a antagoniza pe sprijinitorii sai de dreapta.
XS
SM
MD
LG