Linkuri accesibilitate

Înăsprirea controlului asupra pieţelor financiare


Timothy Geithner
Timothy Geithner

Ministrului american de finanţe Timothy Geithner și omologul său german Wolfgang Schäuble examinează cauzele turbulențelor de pe piețele financiare


Republica Federală Germania şi Statele Unite ale Americii s-au pronunţat pentru înăsprirea controlului asupra pieţelor financiare la nivel internaţional. Anunţul s-a făcut la Berlin de către ministrul american de finanţe, Timothy Geithner şi omologul său german, Wolfgang Schäuble. Cei doi miniştri s-au întîlnit astăzi în capitala Germaniei. Subiectul principal al dialogului s-a axat pe problema turbulenţelor de pe pieţele financiare, dar a vizat şi alte chestiuni legate de politica financiară în era procesului de globalizare accentuată. Schäuble a prezentat politica guvernului german care prevede măsuri drastice de reducere a deficitului bugetar.

Guvernul american este de părere că prin aceste măsuri, introduse şi de alte ţări UE, este afectată creşterea economică mondială.

Întîlnirea între cei doi miniştri la Berlin a avut loc în preajma reuniunii ţărilor din grupul G-20. Reuniunea se va desfăşura în luna iunie în Canada.

Guvernul american şi cel german doresc fixarea unui cadru pentru pieţele financiare internaţionale. Ministrul american a cerut Uniunii Europene să ia măsuri urgente pentru depăşirea crizei şi să stabilească modalităţi de reglementare a problemei datoriilor cu care se confruntă mai multe state UE.

După o întîlnire cu omologul său britanic George Osborne, Geithner a spus ieri că planul de salvare a zonei euro conţine elemente corecte. Planul adoptat de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional cuprinde un sprijin în valoare de 750 de miliarde. Pieţele financiare aşteaptă însă şi fapte, nu doar vorbe, a declarat ministrul american după discuţiile cu Osborne la Londra.

Geithner s-a întîlnit, de asemenea, la Frankfurt pe Main cu şeful Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, pentru a discuta aceleaşi probleme. Detalii nu s-au dat publicităţii.

Geithner doreşte să convingă ţările Uniunii să introducă şi un aşa numit „test bancar de stres” în vederea examinării lichidităţii băncilor. Testul respectiv s-a practicat în America şi a dus la rezultate pozitive.

Iniţiativa Germaniei de a interzice speculaţiile bancare riscante a produs reacţii de respingere în America. Statele Unite resping, de asemenea, propunerea guvernului german de a introduce un impozit pe tranzacţii financiare. Propunerea germană este respinsă şi de alte ţări din grupul G-20.
XS
SM
MD
LG