Linkuri accesibilitate

House of Refreshingly Creative Commons


Interviu cu autorii blogului FreshGoodMinimal Ioana Moldoveanu și Șerban Marinescu

La Bucuresti a aparut prima compilatie de muzica electronica romaneasca publicata sub licenta Creative Commons, care permite promovarea legala a unor muzicieni fara a plati drepuri de autor. Compilatia se numeste Buzz.ro, si a fost lansata de un blog de specialitate numit FreshGoodMinimal.

Ioana Moldoveanu: Fresh inseamna ca incercam sa fim mereu actuali, sa discutam despre muzica noua si de avangarda; Good pentru ca incercam sa fim buni, iar Minimal vine de la pasiunea pentru acest stil de muzica, un stil de la care am pornit acest blog. Acum nu mai are legatura cu muzica electronica minimala, dar am pastrat numele.

Blogul nu e pentru ca sa traim din el, este ca sa ne hranim sufletul din el, este o pasiune. Scriem numai din pasiune. A share-ui este o conditie normala a omului in ziua de azi. Daca ascult ceva si imi place, vreau sa arat intregii lumi cit de bun e ce ascult.

Europa Libera: Pe site-ul FreshGoodMinimal exista posibilitatea de asculta diverse bucati musicale. Asta e posibil datorita conceptului Creative Commons?

Ioana Margineanu: Piesele sint puse la streaming, dar asta nu insemna ca au licenta Creative Commons. Ele pot fi doar ascultate. Licentele Creative Commons sint licente care permit unui artist sa isi gestioneze singur drepturile de autor. In functie de tipul de licenta pe care il alege, un artist care a creat o piesa si i-a dat drumul in lume pe internet, sau pe disc sau in alt format, ii spune utilizatorului ce anume poate sa faca cu opera lui.

Sint patru tipuri de licente: by attribution (oricine poate folosi piesa in orice scop, cu conditia sa mentioneze autorul), share alike (oricine poate folosi piesa pentru a face o alta piesa derivata din ea, cu conditia sa o distribuie mai departe sub licenta Creative Commons), no derivative works (nimeni nu are voie sa faca o opera derivata din piesa), si no commercial (oricine poate asculta piesa, o poate circula liber, inclusiv pe internet, dar nimeni nu o poate folosi in scop comercial).

Iar aceste licente pot fi combinate intre ele.

Europa Libera: FreshGoodMinimal a lansat o compilatie intitulata Buzz.ro.

Serban Marinescu: Avem o rubrica saptaminala pe blog, numita chiar asa, Buzz.ro, in care prezentam cite un producator roman de muzica electronica, cu cite doua, trei piese puse la ascultare. Cind ne-am dat seama ca acolo s-a strins o cantitate considerabila de material, am facut o selectie, am luat de la fiecare cite o piesa si am scos acest album.

Ioana Moldoveanu: Compilatia trece prin toate stilurile muzicii electronice, are si techno, are si dubstep, are si intelligent dance music (idm), dar are si stiluri personale greu de definit, sau stiluri hibrid, cum e balearic dub.


Serban Marinescu: Sint lucruri foarte proaspete, e o efervescenta, oamenii astia au inceput acum sa faca asta, e de fapt un start, ii dam drumul!

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG