Linkuri accesibilitate

„Uniunea Europeană - Rusia: o relație de interdependență”


Adrian Severin
Adrian Severin

Europarlamentarul român Adrian Severin respinge teza că liberalizarea vizelor este o concesie făcută Rusiei în schimbul asigurării livrărilor de resurse de energie



Europa Libera: Domnule Severin mai sunt cateva ore pana la inceperea summitului UE-Rusia. Care este atmosfera dinaintea inceperii summitului?

Adrian Severin: Cred ca este o atmosfera patrunsa de importanta relatiei dintre cele doua parti si de sentimentul ca trebuiesc cautate fomule eficiente, curajoase, care sa depaseasca ambiguitatile de pana acum, ambiguitati care au mentinut, dupa parerea mea, relatia cu Rusia in faza retorica si in cea a suspiciunilor reciproce. Cred ca sunt cateva evenimente care au schimbat contextul international, iar poate cel mai important este criza economica si financiara globala.

Aceasta criza a demonstrat interdependenta Uniunii Europene si a Rusiei, interdependenta pe care pana acum o percepeam la un nivel mai mult sau mai putin teoretic. Ea a capatat un caracter extrem de concret in acest moment si din acest motiv Rusia isi pune, cred, problema ca trebuie sa faca pasi in intampinarea Uniunii Europene dupa cum Uniunea Europeana isi pune problema ca trebuie sa gaseasca formule mai precise, mai concrete de a fundamenta relatia sa cu Federatia Rusa. Mai cred ca semnificatia unui eveniment mai vechi este potentata de aceasta criza si ma refer la conflictul ruso-georgian. S-a vazut foarte limpede atunci ca exista o vecinantate comuna a Uniunii Europene si a Rusiei, unde daca nu gasim o formula de intelegere vom ajunge la o confruntare din care nimeni nu poate castiga. Iata doua evenimente care pun summitul Uniunea Europeana-Rusia intr-un context cu totul nou si in fata unor provocari cu totul speciale.

Europa Libera: Vorbeati de niste pasi concreti pe care ambele parti intentioneaza sa ii faca poate chiar cu ocazia acestui summit. Din partea Uniunii Europene pasul concret ar putea fi liberalizarea vizelor pentru cetatenii rusi. Nu o ia, in acest fel, totusi, Uniunea Europeana inaintea propriei politici de vecinatate?

Adrian Severin: Eu cred ca Rusia nu poate fi comparata cu nimeni altcineva din vecinatatea apropiata a Uniunii Europene. Rusia este un actor global, nu este doar un actor regional sau local si cred ca UE ar face bine sa iasa din acest discurs „politic corect“, potrivit caruia toate tarile sunt tratate in mod egal. Sigur ca toate tarile sunt tratate in mod egal insa ele sunt inegale din multe puncte de vedere. Asa incat acest tratament egal trebuie sa fie adaptat la specificul fiecarei tari ori problema vizelor nu este o problema generala a politicii de vecinatate si una care tine de natura relatiilor pe care noi vrem sa le construim cu Federatia Rusa. Daca aceasta relatie are un caracter strategic atunci, neindoielnic, trebuie sa gasim o cale pentru a facilita contactele interumane.

Aici sunt doua dimensiuni ale problemei: una tehnica, de care nu are rost sa discutam, si una politica, care tine de o serie intreaga de transformari si de decizii politice care trebuie sa aiba loc atat in Federatia Rusa cat si in Uniunea Europeana. UE trebuie astfel sa isi defineasca obiectivele si solutiile politice tinand de integrarea celor care calatoresc sau care se aseaza pe teritoriul Uniunii Europene si care nu sunt cetateni europeni, iar Federatia Rusa trebuie ca impreuna cu UE sa depaseasca anumite asimetrii in ceea ce priveste drepturile sociale, economice, politice, atfel incat din cauza unor asemenea asimetrii sa nu se produca fenomene cum ar fi o mare deplasare de populatie dintr-o parte intr-alta folosindu-se facilitatea vizelor sau mai exact inlaturarea vizelor.

Europa Libera: Domnule Severin, cat de importanta va fi tema energiei la acest summit. Va exista o legatura intre liberalizarea vizelor si Pactul pentru Energie pe care UE si-ar dori ca Rusia sa il semneze?

Adrian Severin
: Vedeti, cred ca trebuie sa ne ferim de politizarea tematicii vizelor. Politizarea in sens negativ consta in a lega tot ceea ce inseamna liberalizarea vizelor- libera circulatie, contacte interumane, etc- de altele cu care nu are nici o legatura. Problema energiei este intr-adevar o problema fundamentala. Dar fara legatura cu vizele. Ea trebuie abordata de sine statator. In aceasta problema exista, dupa parerea mea, interese specifice dintr-o parte si din alta, interese care nu se pot rezolva decat impreuna. Din fericire, as spune, pentru ca aceasta motiveaza ambele parti. Da, UE este puternic dependenta de resursele energetice de care dispune Rusia.

In acelasi timp Rusia este dependenta atat de pietele europene cat mai ales de tehnologiile europene. Prin urmare exista o complementaritate: ei au titei, noi avem piata, ei au gaz, noi avem tehnologii. Criza economica a aratat Rusiei ca nu poate ramane o super-putere dependenta de titei si de gaz iar de aici inainte putem sa gasim stric in domeniul securitatii energetice solutii echitabile, echilibrate si asiguratorii pentru ambele parti.
XS
SM
MD
LG