Linkuri accesibilitate

Invățămîntul în R. Moldova „satisfăcător” dar departe de excelență


Ministrul învățămîntului Leonid Bujor
Ministrul învățămîntului Leonid Bujor

Leonid Bujor: „Este foarte important, ca nici un părinte să nu iniţieze, sau să nu accepte cazuri de propuneri sau de luare a mitei”.


Una dintre problemele des semnalate este că Republica Moldova ar avea un sistem educaţional „de tip hibrid” şi haotic, cu elemente europene, sovietice şi americane. Alte voci critică programele şcolare supraîncărcate. Care ar fi punctul nevralgic al învăţământului moldovenesc? Şi ce soluţii pot fi recomandate? La aceste si alte intrebari Europa Liberă va cauta raspuns de la ministrul educatiei Leonid Bujor.

Europa Liberă: Iată că s-a mai finalizat un an de studii. Am înţeles, că 18 mii de elevi au terminat şcoala. Ce-i aşteaptă pe ei după pereţii şcolii?

Leonid Bujor
: „Într-adevăr, ieri în Republica Moldova toate instituţiile de învăţământ au finisat anul de studii. A fost un an complicat, un an greu, pornind de la moştenirea care a fost lăsată – mă refer în domeniul învăţământului, dar acest lucru este caracteritic şi în alte domenii. O moştenire destul de dificilă. Am avut îngheţuri, friguri, o iarnă dificilă. Plus la aceasta, am mai fost puşi în situaţia de a monitoriza acea gripă pandemică, care ne-a impus, în anumită situaţii, chiar să sistăm sistemul de educaţie din Republica Moldova.

Necătând la aceste lucruri, copii din Republica Moldova au dat dovadă că, în ciuda acestor greutăţi, în ţara noastră avem foarte mulţi copii talentaţi, mulţi profesori. Pe parcursul anului 2009 ei, elevii noştri, au obţinut 25 de medalii de aur, argint şi bronz la cele mai prestigioase olimpiade internaţionale – la fizică, matematică, biologie, informatică. În anul acesta, Republica Moldova în luna aprilie a găzduit Balcaniada. Şi am participat la olimpiada, care s-a desfăşurat în Baku, Azerbaidjan, unde elevii noştri au cucerit nouă medalii. În total, pe parcursul acestui an de studii, Moldova a obţinut aceste 34 distincţii. De ce mă refer anume la acest lucru? Pentru că, în anumită măsură, ele reflectă şi nivelul instructiv-educaţional din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnul Bujor, eu vă întrebam ce vor face absolvenţii claselor a 12-a?


Leonid Bujor
: „Da, revin şi la acest subiect. Desigur, că fiecare din absolvenţii anului 2010, promoţia anului 2010 au câteva probleme foarte importante de soluţionat. În primul rând, urmează să susţină examenele de absolvire – BAC-ul, şi ulterior să fie înscrişi în instituţiile de învăţământ. Fiecare îşi va alege cărăruşa lui în viaţă. Numărul de locuri în universităţile din Republica Moldova la buget nu s-au redus, aşa că acele informaţii, care mai sunt lansate de oponenţii noştri nu corespund adevărului. Şi am admis o majorare neesenţială, de circa trei mii locuri, în instituţiile de învăţământ în bază de contract, contra plată.”

Europa Liberă: Examenele de bacalaureat ce aduc nou?


Leonid Bujor: „Examenele de bacalaureat aduc nou un şir de modificări la Regulamentul cu privire la susţinerea lui, modificări în comparaţie cu ceea ce am avut în 2009. În primul rând, majoritatea absolută a absolvenţilor vor susţine BAC-ul extern, în afara instituţiei în care şi-au făcut studiile. Acolo, unde în localităţile rurale avem 40 de candidaţi la BAC, îşi vor susţine examenele în instituţia respectivă. În municipiile Chişinău şi Bălţi elevii îşi vor susţine examenul în instituţia, în care au învăţat, doar dacă avem o sută şi mai mulţi candidaţi din acea instituţie. Circa două treimi din absolvenţi vor susţine examenul extern, ceea ce este foarte important. Plus la aceasta, de data aceasta testele nu vor fi transmise prin internet. Avem o altă sistemă, care sper foarte mult şi îmi doresc acest lucru, să avem mai multă obiectivitate şi mai puţină influenţă a factorului uman. Probabil, ştiţi la ce mă refer, din moment ce aţi pomenit de corupţie în învăţământ.”

Europa Liberă: Discutăm şi despre corupţie. Până la urmă, vreau să vă întreb – cum apreciaţi Dumneavoastră calitatea învăţământului în Moldova?


Leonid Bujor
: „Deci, calitatea învăţământului în Moldova o apreciez ca satisfăcătoare, în acelaşi timp menţionând faptul, că în învăţământ avem foarte multe probleme nerezolvate.”

Europa Liberă: Ca de exemplu.

Leonid Bujor: „Ca de exemplu înzestrarea sub orice nivel a unor instituţii de învăţământ din Republica Moldova. Lipsa de mijloacelor suficiente pentru a asigura condiţii normale de studii. Nu întotdeauna avem condiţii pentru pregătirea bazei sportive în instituţiile de învăţământ. În instituţiile de învăţământ mai avem o problemă cunoscută de întreaga societate, ceea ce ţine de salariul profesorilor. Nu în zadar a fost elaborată încă în anul 2007, de fosta guvernare, acel program de optimizare a instituţiilor de învăţământ, pe care noi îl revedem. Fiindcă actuala guvernare şi-a propus să avem în fiecare localitate sau grădiniţă, sau şcoală primară, sau, de ce nu? şcoală-grădiniţă. Aceste lucruri se regăsesc în varianta noului Cod al educţiei, în proiectul codului, care este în plină examinare.”

Europa Liberă: Dar acest proiect al codului educaţiei, domnule Bujor, este acum supus dezbaterilor publice, aşa cum spuneţi şi Dumneavoastră, pe fundalul unei nelinişti tot mai mari, din cauza a ceea ce unii consideră a fi o degradare continuă a învăţământului. Ce schimbări poate aduce acest cod? Şi mai ales, ce este necesar pentru a-l transforma măcar parţial în realitate?


Leonid Bujor: „Adoptarea unui nou Cod al educaţiei este o necesitate stringentă pentru Republica Moldova. Fiindcă Legea învăţământului, adoptată în anul 1995, a fost unul din cele mai bune documente, elaborate în acea perioadă în fostele republici sovietice, dar de atunci au trecut mulţi ani şi Republica Moldova a aderat la declaraţia Principiilor de la Bologna. Urmează să realizăm multe din angajamentele pe care ni le-am asumat. Nu în ultimul rând, noi avem o situaţie unicară în felul său: la noi, astăzi, copii urmează studiile la nivel liceal în liceu, propriu-zis, în colegii, în şcoli profesionale şi, de ce nu, lucruri stranii, unii continuă să susţină BAC-ul fiind studenţi la anul întâi sau doi în universităţi.

Aceasta se explică, că avem o verigă nu prea recunoscută şi chiar cunoscută în multe state europene. Mă refer că avem liceul şi, în acelaşi timp, avem şcoala medie generală. Şi în ultimii ani era admis, ca copii, care absolvesc clasa 11-a a şcolii generale, să beneficieze de dreptul de a fi înscriși în universităţi. Iată de ce, neaşteptând implementarea Codului, adoptarea lui în Parlament, şi ulterior implementarea lui, am semnat un ordin, prin care, practic, începând cu 1 septembrie 2012 noi nu vom avea acest nivel de instruire – şcoala medie. Codul educaţiei vine cu schimbări calitative, atât la învăţământul preşcolar, preuniversitar, cât şi la ceea ce ţine de statutul colegiilor, şcolilor profesionale şi învăţământul universitar.”

Europa Liberă: Am putea să discutăm mult pe marginea Codului educaţional. Haideţi, totuşi, să revenim la examenele de bacalaureat şi la corupţia din sistemul de învăţământ. Pentru că foarte mulţi părinţi se mai plâng, că sunt nevoiţi să scoată din buzunar sume pentru a achita fie examenul, fie alte servicii prestate de către cadrele didactice.

Leonid Bujor
: „Având în vedere, că începând cu 2 iunie în Republica Moldova demarează examenele în clasele a patra, a noua, şi în special clasele a 12-a, anume acest subiect nelinişteşte mai mult părinţii, am expediat o circulară şi am semnat şi un ordin, adresat directorilor Direcţiilor generale educaţie, tineret, sport din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnul Bujor, dar circulara e una, dar realitatea e alta.

Leonid Bujor: „Păi, daţi-mi voie să răspund atunci.”

Europa Liberă: Da, vă ascult, dar timpul ne presează.

Leonid Bujor: „Circulară, prin care am solicitat, ca fiecare conducător al instituţiei de învăţământ, în special în instituţiile în care se va susţine examenul de absolvire, să semneze un angajament. Un angajament au semnat fiecare dintre cei, care sunt desemnaţi responsabili la centrul de susţinere a BAC-ului. Am avut o întrunire cu directorii Direcţiilor generale raionale, municipale ale învăţământului, tineretului, sport, la care am invitat doi reprezentanţi ai Centrului pentru combaterea crimei economice şi a corupţiei, în care au fost avertizaţi o dată în plus. Se mai întreprind şi alte măsuri, la care nu este corect să mă refer azi. Cred că vom discuta despre ele după finisarea acestei perioade de susţinere a examenelor, care, din punctul meu de vedere, vor fi eficiente. Şi nu în ultimul rând, acele acţiuni, care ţin de modificarea Regulamentului, sper, că vor da și ele anumite roade.

Este clar un lucru şi, cu această ocazie, mă adresez o dată în plus către părinţii, care ne ascultă la această oră, probabil vom lansa şi o declaraţie publică, prin intermediul mass media. Este foarte important, ca nici un părinte să nu iniţieze, sau să nu accepte aceste cazuri, de propuneri, sau de luare a mitei. Fiindcă fiecare lucrare, a fiecărui copil în acest an, fiecare test este personalizat. De aceea, schimbări de lucrări şi alte modalităţi nu cred că vor fi posibile. Plus la aceasta, în instituţiile, unde au fost desemnate ca centre a BAC-ului şi paralel cu elevii din această instituţie vor susţine examenele copii din alte două-trei licee, în calitate de observatori vor fi şi reprezentanţii instituţiilor, ai căror copii vor susţine examenul în aceste instituţii. Deci, avem 6-8, să numim aşa, modalităţi de supraveghere, de control pentru a preveni aceste acte de corupţie.

Lucrăm în plan informaţional cu părinţii, avertizăm profesorii. În cadrul întîlnirii cu şefii Direcţiilor raionale învăţământ, tineret şi sport le-am spus, că nici într-un caz nimeni nu va fi protejat, în cazul în care va fi depistată de către organele respective implicarea unui sau altui colaborator.”

Europa Liberă: Domnul ministru, mulţumim foarte mult. Timpul rezervat discuţiei noastre expiră. Ajungem la concluzia, că avem nevoie de o educaţie de calitate înaltă în Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG