Linkuri accesibilitate

Consiliul de Securitate ONU condamnă raidul israelian


În rezoluția adoptată la New York se cere autorităților israeliene să elibereze imediat navele și civilii reținuți în cursul interceptării convoiului cu ajutoare pentru Gaya





Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite a condamnat actele care au dus la moartea unor civili în timpul raidului israelian asupra convoiului de vase cu ajutoare pentru Gaza, si a cerut o investigare impartiala a atacului. Declaratia - adoptata dupa 12 ore de dezbateri intense - a fost mai putin ferma decât solicitasera Turcia si statele arabe.

Consiliul ONU cere eliberarea imediata a navelor si a civililor retinuti de Israel. De asemenea cere Israelului sa permita accesul consular deplin tarilor implicate, ca sa-si poata prelua mortii si ranitii imediat. Si, mai cere asigurarea livrarii proviziilor la destinatie, anume Gaza

Decesele au avut loc in cursul luptei dintre activistii pro-palestinieni si trupele de comando israeliene pe puntea primei nave din convoi. Parti se acuza reciproc de provocarea luptei.

Turcia se simte deosebit de lezata, in sensul ca majoritatea celor morti sunt turci, iar sute de alti activisti turci din convoi se afla inca in custodie israeliana.

Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu a declarat ca actul comis ieri este o crima efectuata de catre un stat si este impardonabil.

Ambasadorul israelian adjunct in Turcia, Daniel Carmon a ripostat prin apararea legitimitatii raidului. "Ce fel de activisti ai pacii folosesc cutite, arme de foc furate de la soldati si alte arme impotriva unor soldati care au aterizat la bordul navei in conformitate cu legea internationala?”

Ambasadorul britanic Mark Grant a declarat ca Israelul are niste explicatii de dat: "Israelul are acum responsabilitatea sa ofere o prezentare completa a ceea ce s-a facut, ce eforturi au fost facute pentru a impiedica pierderea de vieti omenesti, si de ce numarul mortilor este atat de mare. "

Grant a numit situatia din Gaza, care este sub blocada israeliana de aproape patru ani, "intolerabila si de nesustinut."

Iar presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad, vorbind astazi in fata multimii din localitatea Ilam, a spus ca avertizeaza israelienii, ca daca vor mai comite vreodata, undeva, vreo crima impotrva Fasiei Gaza, furia tarilor din regiune se va abate ca o furtuna asupra Israelului.
XS
SM
MD
LG