Linkuri accesibilitate

Micul business: „Este nevoie de foarte mult curaj, îndrăzneală şi nervi tari”


Eugen Roșcovanu: situaţia în mediul de afaceri din Republica Moldova referitoare la dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) este destul de complicată şi nu prea inspiră mult optimism.


Cum e să fii mic sau mijlociu într-o economie ca cea moldovenească? Este sau – dacă nu – de ce nu este business-ul mic şi mijlociu motorul prosperităţii în Republica Moldova? Vom discuta în această dimineaţă cu preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu.

Europa Liberă: Domnule Roşcovanu, ştim că sunteţi pasionat de pictură… Dacă ar fi să faceţi o asociaţie – ce s-ar potrivi tabloului micului business moldovenesc - ceva renascentist, medieval sau poate postmodernist? Că n-o fi chiar realism socialist…

Eugen Roșcovanu (Foto: VIP Magazin)
Eugen Roşcovanu
: „Desigur că nu va fi un realism socialist, dar mai degrabă va fi o abstracţie foarte bine codificată, din motiv că situaţia în mediul de afaceri din Republica Moldova care s-ar referi la dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) este destul de complicată şi nu prea inspiră mult optimism. Chiar şi datele statistice din ultimii ani vorbesc despre aceea că ceva se întâmplă în Republica Moldova, deşi declaraţiile oficiale din ultimul timp, ar trebui să ne inspire o atitudine mai constructivă faţă de dezvoltarea micului business, faţă de felul cum ar trebui să pornim nişte afaceri.”

Europa Liberă: Întreprinderile mici şi mijlocii sunt aproape 98 la sută din totalul întreprinderilor din Republica Moldova, potrivit datelor oficiale. E de bine, e de rău această cifră? Ce trebuie să vedem, fapt, în spatele acestei cifre, impresionante altminteri?

Eugen Roşcovanu: „Într-adevăr cifra este impresionantă. Dacă îmi permiteţi, vreau să fac câteva precizări. E vorba de faptul că începând cu anul 2006-2007, cota întreprinderilor mici în numărul total de întreprinderi din Republica Moldova începe să scadă treptat. Într-adevăr în anul 2007, cota ÎMM din Republica Moldova a fost de 98,6 %, ca deja în 2008 această cifră să scadă la 97,7 %. În acelaşi sens au început să scadă începând cu anul 2006 vânzările ale ÎMM, de la patruzeci şi ceva de procente la 38-39 %, adică spiritul ÎMM undeva se simte că începe tot mai mult şi mai mult să scadă. Desigur că este vorba despre o anumită atmosferă, despre un anumit mediu de afaceri cu semn negativ, având în vedere faptul că o perioadă lungă, micul business nu a fost susţinut în mod direct, deşi avem strategia de dezvoltare a ÎMM.”

Europa Liberă: La sfârşitul lunii trecute s-a desfăşurat cea de-a Х-a ediţie a Forumului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii cu genericul: „Inovaţii. Modernizare. Management Performant”. Totuşi, domnule Roşcovanu, câtă inovaţie, modernizare, dar şi management performat se poate constata astăzi când vorbim de businessul mic şi mijlociu?


Eugen Roşcovanu: „Dacă e să vorbim de managment, să ştiţi că aceasta este una din principalele deficienţe ale micului business din Republica Moldova şi nu din motiv că nu am avea destule traininguri, cursuri de instruire, etc. Este vorba de faptul că aceste şi traininguri nu se fac profesionist şi la nivelul la care se cere actualmente. Nu mai vorbesc despre inovaţii, deşi avem şi o legislaţie adecvată, avem şi declaraţii, aceste inovaţii nu sunt susţinute. Pentru Republica Moldova inovaţiiile sunt una din principalele surse care ar permite economiei să se relanseze, să se reabiliteze. Republica Moldova din 180 de ţări se plasează pe locul 80-90, ceea ce înseamnă că avem un potenţial inovativ foarte mare.”

Europa Liberă: În general, după un astfel de forum – şi acesta a avut un program spectaculos – omul de afaceri cum se simte – doarme mai liniştit noaptea, în sensul că este mai încrezător că necazurile vor fi depăşite mai uşor?

Eugen Roşcovanu: „Ba deloc, aceste forum a avut poate că un mesaj oarecare pentru oamenii de afaceri, dar controalele continuă într-un mod tot mai drastic. Chiar ieri am avut o discuţie cu o doamnă antreprenoare din Republica Moldova, care a fost nevoită să-mi readreseze telefonul unui controlor care o presează de acum de câteva zile. Problemele acestea există, practic, în toate raioanele Republicii Moldova. În Bălţi în genere este o situaţie extraordinar de rea în ceea ce priveşte mediul de afaceri, de aceea forumul acesta, ca şi multe alte forumuri care sunt consacrate IMM, nu se ştie de ce nu-şi ating scopul pentru că, deşi primele persoane spun că sunt gata să susţină întreprinderile mici şi mijlocii, lucrul acesta nu se face. Noi în continuare foarte slabă.”

Europa Liberă: „În ultimul an, în lipsă de bani, multe întreprinderi şi-au sistat activitatea. Altele, care mai devreme s-au lansat în producţie, acum au renunţat revenind la comerţul cu produse importate”. … „Publicitatea făcută de bănci (atunci când este vorba de credite) nu este altceva decât vrăjeală curată” – sunt spusele unui om de afaceri la forul respectiv aşa cum a fost citat de presă… Câtă dreptate credeţi că are omul?


Eugen Roşcovanu: „El are perfectă dreptate.”

Europa Liberă: Este adevărat că – aşa cum ironizează cam sumbru unii oameni de afaceri – greutatea hârtiilor necesare pentru obţinerea unui credit echivalează cu greutatea scândurii pentru sicriu pregătit unui om de afaceri de statură mică sau mijlocie?

Eugen Roşcovanu: „El are perfectă dreptate şi această metaforă cred că corespunde totalmente realităţii, pentru că un businesman care ar vrea să ia un credit de 50 de milioane de lei şi unul care vrea să ia un umprumut de 20 de mii de lei, în principiu trebuie să completeze acelaşi pachet de documente. Este vorba şi de faptul că băncile nu prea au interes să comunice şi să facă business-ul lor de creditare cu întreprinderile mici fiindcă nu este convenabil. Poate că ar trebui de simplificat procedurile şi poate micro-creditele ar trebui să fie făcute mai des sau ar trebui să fie firme care să efectueze aceste proceduri. În sensul acesta s-ar înlesni accesul la finanţe.”

Europa Liberă: Dar poate e şi firesc că băncile sunt prudente? Poate spun: şi ce dacă moldovenii se autoapreciază drept campioni la afaceri şi managementul performant? E criză, sunt vremuri grele şi banul e scump…

Eugen Roşcovanu: „Vedeţi dvs, la noi în Moldova banul întotdeauna a fost scump, chiar extrem de scump. Este criză financiară în lume, nu este criză financiară în lume, situaţia cu accesul la credite în Republica Moldova nu s-a schimbat. A fost în urmă cu 10 ani complicat şi astăzi este la fel.”

Europa Liberă: Există, pe de altă parte, o listă lungă de proiecte, cu susţinere financiară din partea donatorilor străini, prin care se oferă asistenţă tehnică şi financiară întreprinderilor mici şi mijlocii. Cât optimism se poate recolta de aici şi câte istorii de succes?


Eugen Roşcovanu: „Este un lucru bun faptul că sunt făcute declaraţii. Sunt şi proiecte care au misiunea de a susţine ÎMM din Republica Moldova. Ele nu-s chiar atât de multe cum s-ar putea închipui după felul cum se face publicitate. Dar şi accesul la ele este destul de complicat pentru că se face prin concurs, prin tendere şi nu trebuie să ne facem iluzii că aceste sunt atât de mari sau atât de multe. Ele sunt în măsura în care cineva ar vrea să nu dea voie situaţiei din Moldova să iasă de sub control. Eu am discutat cu astfel de business-angels care, desigur, au scopuri bune, frumoase, dar chiar şi când e vorba de creditare din partea lor sumele nu depăşesc 20 de mii de dolari, ceea ce nu întotdeauna este deja de ajuns, deja, pentru unii businesmani din Republica Moldova, în special cei tineri, care au anumite afaceri dezvoltate şi au nevoie de utilaj performant.”

Europa Liberă: Dacă aţi fi tânăr de ceva peste 20 de ani, dornic succes şi de îmbogăţire cât curaj v-ar trebui să începeţi sau, mă rog, să riscaţi o afacere acum? Mai mult decât pe vremuri gorbacioviste?

Eugen Roşcovanu: „Este nevoie de foarte mult curaj, îndrăzneală şi nervi tari. Birocraţia, controalele, mediul de afaceri nefavorabil, din păcate, încă nu permit omului să se simtă liber în această societate.”
XS
SM
MD
LG