Linkuri accesibilitate

Președintele Băsescu nu promulgă legea de funcționare ANI


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Comisia Europeană urmează să decidă dacă justitia autohtonă va fi monitorizată în continuare, de aceea Traian Băsescu s-a grăbit să retrimita legea spre reexaminare





Presedintele Traian Basescu s-a declarat nemultumit de noua lege a Agentiei Nationale de Integritate si a trimis-o inapoi la parlament. Actuala forma a legii a fost adoptata de legislativ, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca prin publicarea declaratiilor de avere se incalca dreptul la viata privata a persoanelor obligate sa faca acest lucru.

Aceasta agentie de integritate a fost creata la cererea Uniunii Europene, iar menirea ei este sa verifice felul in care si-au facut averile demnitarii de toate rangurile. Parlamentarii au facut o noua lege care sa le protejeze interesele, in care declaratiile de avere nu vor mai contine suprafata terenurile si caselor demnitarilor, nici anul constituirii conturilor bancare, nici firmele la care acesta este actionar sau de la cine a imprumutat bani. Declaratiile publice de avere nu vor mai cuprinde bijuteriile, obiectele de arta sau colectiile numismatice. Mai mult pentru a descuraja orice intentie de monitorizare a averilor politicienilor, noua lege precizeaza ca persoanele care vor sesiza Agentia Nationala de Integritate pot raspunde juridic in cazul constatarii relei credinte.

Semnalele externe au fost extrem de nefavorabile Romaniei dupa adoptarea legii in noua forma, mai multe organizatii neguvernamentale i-au cerut presedintelui sa nu o promulge, iar ambasadorul Statelor Unite s-a declarat dezamagit.

Oficialii romani se pregatesc pentru raportul de tara al Comisiei Europene care urmeaza sa decida in perioada urmatoare daca justitia autohtona va fi monitorizata in continuare, de aceea presedintele Basescu s-a grabit sa retrimita legea spre reexaminare. Liderii politici din Romania ar prefera sa scape de asa numitul Mecanism de Verificare si control prin care expertii europeni verifica regulat in ce masura cadru legal se schimba in conformitate cu standardele europene, in ce masura lupta anticoruptie se mentine la cote ridicate si mai ales daca pirghiile pentru stoparea marii-coruptii functioneaza.

Sefii institutiilor care gestioneaza marile dosare de coruptie: procurorul sef al Romaniei si procurorul-sef anticoruptie sugereaza ca e mai bine ca Romania sa ramina sub supravegherea Comisiei Europene, liderii politici spun insa ca exista pe continent probleme la fel de grave ca aici, atit in privinta cadrului legal, cit si in cea a traficului de influenta.

Exemplul recurent este Italia, dar specialistii sustin ca lucrurile nu se judeca prin comparatie. Acum doua saptamini au venit in Romania expertii europeni pentru ultima evaluare inainte de raportul de tara, iar ministrul justitiei Catalin Predoiu a declarat ca Romania trebuie sa indeplineasca o serie conditii pentru a i se ridica monitorizarea. Intre altele infiintarea unei agentii pentru integritate cu responsabilitati in domeniul verificarii patrimoniului, al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese potentiale, precum si cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care sa poata duce la aplicarea unor sanctiuni. O alta conditie ar fi adoptarea unor noi coduri de procedura civila si penala, iar presedintele a cerut astazi parlamentului sa le finalizeze pina la finalul acestei sesiuni.
XS
SM
MD
LG