Linkuri accesibilitate

Sofia liberalizează regimul de vize cu Moldova, Rusia, Ucraina și Belarus


Petio Petkov
Petio Petkov

Măsură menită să salveze anul turistic, dar contravenind reglementărilor Schengen


Pentru a salva anul turistic, în pofida reglementarilor Schengen, Bulgaria a facut un pas spre liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii ai 4 foste republici sovietice printre care si Moldova. Printr-un ordin al ministrului de externe Nicolai Mladenov, a fost urgentata si simplificata procedura eliberarii vizelor. Noul termen maxim este de 10 zile dupa sosirea cererii si a documentelor. Termenul vechi era de 30 de zile. Consulatele bulgare în Moldova, Belarus, Ucraina si Rusia vor fi pregatite sa prelucreze zilnic pana la 500 de cereri de turisti organizati.

Vize gratuite vor primi persoane care participa la reuniuni culturale, sportive sau de creatie, elevii, studentii, profesorii, certetatorii stiintifici, participantii la programele de schimb între orasele înfratite, tinerii care sînt membri ai unor organizatii nonguvernamentale etc.

Viza multipla cu termen de un an va fi eliberata persoanelor care în anul precedent au obtinut o viza, pe care au folosit-o, corespund criteriilor si dovedesc necesitatea de a vizita de mai multe ori Bulgaria. În aceasta categorie de pilda intra persoanele care poseda proprietati în Bulgaria si membrii familiilor acestora care vor putea obtine fara probleme vize multiple pe o perioada de pîna la 5 ani.

În Federatia Rusa vor fi folosite mai activ sucursalele companiei VFS Service care vor colecta si prelucra cererile de vize. În consulate va fi aplicat un nou sistem pentru planificarea interviurilor. În perioada 1 iulie - 15 septembrie orele de primire vor fi extinse astfel încat problemele sa fie rezolvate în cursul unei singure vizite. Personalul consulatelor va fi suplimentat în perioada de vara. Zilnic vor putea fi primite pana la 500 de cereri. Va fi folosita activ si pagina internet al Ministerului de interne – bgvisa.eu. Un adevarat record a fost realizat deja pe data de 31 mai când la Moscova au fost eliberate 4554 de vize pentru grupuri turistice.
XS
SM
MD
LG