Linkuri accesibilitate

6.06 - București: O hartă a României plină de roșu


H. Roman Patapievici: „Aşa cum au sugerat si sondajele, spectaculoasă este întoarcerea electoratului român spre PDSR.”


6 iunie 2000

Actualitatea românească
. (Moderator: Sabina Fati; Comentariu: Horia Roman Patapievici).

O hartă a României plină de roșu.

După alegerile locale „ziarul Adevărul... are o hartă a Românie plină de roşu, roşeaţă care sugerează amploarea succesului PDSR, judecat după votul consilierilor locali care se ştie, este unul mai mult politic.
E drept, numărătoarea voturilor încă nu s-a încheiat dar modificările nu pot fi spectaculoase. Aşa cum au sugerat si sondajele, spectaculoasă este întoarcerea electoratului român spre PDSR.”

România votează din nou foarte la stânga, constată H. Roman Patapievici, situând foarte confortabil la Cluj de pildă, un parti extremist precum Partidul România Mare. Modificarea se reflectă şi în reacţia politicienilor: PDSR a redevenit „trufaş, împărţind ţara în susţinătorii partidului şi trădători”.

Partidul National LKiberal nu vrea sa admită că a greşit participând pe liste separate de ale convenţiei desi la Bucureşti a suferit o înfrângere usturătoare. Ţărăniştii dau vina pe liberali. „Gălăgioşi, versatili si fără scrupule, cum îi ştim, pediştii caută să dea lovitura, punând la cale următoarea colaborare guvernamentală, căci ambiţiile de vedetă ale lui Petre Roman nu ar tolera debarcarea sa din postul de ministru de externe...”

Cât priveşte presa, Patapievici remarca partizanatul „pătimaş” al jurnaliştilor. Publicul larg pare să reacţioneze cel mai ponderat, în opinia lui H.R. Patapievici.
XS
SM
MD
LG