Linkuri accesibilitate

Vlad Georgescu: Nevoia de reformă (Editorial)


Vlad Georgescu
Vlad Georgescu

Politica domnului Președinte a adus poporul român înapoi în epoca de piatră a veacului XX. Cu o asemenea politică, nici o dezvoltare nu este posibilă.



1 iunie 1985

Nevoia de reformă.

Editorial săptămînal de Vlad Georgescu.

[...] „După cum se poate vedea dintr-un discurs al lui Gorbaciov, rostit la 10 decembrie și publicat de ziarul La Repubblica la 28 martie, și Kremlinul pare să se miște în aceeași direcție ca și Pekinul și Budapesta. Fenomenul este cu atît mai important cu cît o mișcare reformistă la Moscova va avea, probabil, darul să încline balanța reformelor în favoarea lor și în celelalte țări est-europene.

Discursul lui Gorbaciov... conține multe exprimări neobișnuite pentru un lider comunist. El admite fără înconjur existența unor eșecuri în politica economică și existenta unor contradicții în societatea comunistă; precum și deteriorarea situației economice și sociale. Admite necesitatea de a face din prosperitatea individuală o cheie a politicii. Admite necesitatea introducerii unor schimbări și inovații fără de care s-ar putea ajunge la o «situație distructivă, antagonică». Gorbaciov a condamnat elementele conservatoare și stagnante din sistemul sovietic, economic și social, îndemnînd la un schimb deschis și neinhibat de opinii și păreri.

Din păcate, lectura ultimelor discursuri rostite în capitala României, atît la Plenara CC cît și la Marea Adunare Națională, lasă puține speranțe asupra drumului pe care vor merge în continuare comuniștii români. Peste tot în lumea comunistă se vorbește de reformă, de înoire. La București, accentul cade însă din nou pe mobilizare, pe disciplină, calificare centralizată. Tot pe o haină în plus, deși este limpede că nu cu o haină în plus și cîteva grade în plus se pot asigura condiții omenești de muncă și viață. ...

Domnul Președinte și oamenii săi impun acum poporului român un regim de existență pe care nici un dușman nu a reușit vreodată să-l impună. Se poate oare ajunge la dezvoltare peste cadavrele copiilor morți în incubatoare din pricina lipsei de căldură ? Se poate ajunge la dezvoltare pe spinarea unui popor disperat, ținut în frig și în nemîncare? Politica domnului Președinte a adus poporul român înapoi în epoca de piatră a veacului XX. Cu o asemenea politică, nici o dezvoltare nu este posibilă.

Esența reformelor din China, din Ungaria, acum probabil și din Rusia, stă în lărgirea lațului centralizării și în încurajarea inițiativei individuale, atît în industrie cît mai ales în agricultură. Pentru un popor harnic și înzestrat cum este poporul nostru, lărgirea nojițelor centralismului politici și economic ar echivala, fără îndoială, cu un nou drept la viață. ”


(O arhivă sonoră din colecția și prin bunăvoința dnei Mary Georgescu)
.
XS
SM
MD
LG