În timp ce în România a fost pusă sub semnul întrebării constituționalitatea Agenției naționale de integritate, guvernul bulgar și-a propus ca scop crearea, în regim de urgență, a unor tribunale specializate în audierea cazurilor de crimă organizată și corupție la nivel înalt – de la primari la miniștri. Aceasta reprezintă o idee personală a primului ministru Boiko Borisov, ce urmează a fi realizată în cursul anului.
Opiniile judecătorilor cu privire la noua forma instituțională de combatere a crimei organizate și corupției sînt împărțite. Unii, printre care președintele tribunalului municipal din Sofia Gheorghi Kolev, au salutat-o declarând că numai așa pot fi urgentate și duse la bun sfărșit cele mai importante procese. În momentul de fața, a spus Kolev, încaperile de arest preventiv ale poliției și serviciului de anchetă penală sînt arhipline în timp ce la închisori sînt locuri libere.
Șefii mai mari ai justiției însă au avertizat că se merge într-o direcție greșită, spre implicarea nepermisă a puterii executive în actul de justiție. Aceasta, prin asigurarea unor condiții financiare preferențiale pentru noile structuri în care vor fi angajați aproximativ 40 de judecători și 40 de procurori.
Tribunalele anti-corupție vor avea un regim special de lucru în care procedura va fi de 2 sau 3 ori mai rapidă decăt cea din tribunalele obișnuite. Va fi acordată o atenție mai mare cazurilor de fraudare a fondurilor europene.
Bulgaria toata în alb în comparație cu România, constată ziarul „Sega”, comentând inițiativa lui Borisov. Se creaza impresia că Sofia care a avut probleme mari în comunicarea cu Bruxelles-ul a găsit limba comuna în timp ce România a început să piardă poziții.
Idea guvernului de a intensifica lupta anti-corupție prin crearea unor tribunale speciale este criticată de opoziție. Ex-ministrul de interne Mihail Mikov a declarat că astfel de decizii vor ajunge la Curtea constituțională și la tribunalele europene. Luptă anticorupție, după el, a fost transformată de guvernul Borisov într-un mijloc de propagandă politică.