Linkuri accesibilitate

Cazul Vardanean în raportul Freedom House prezentat în Congresul american


Sam Patten: „Confesarea forţată şi faptul că televiziunea transnistreană a difuzat-o, dă măsura ameninţărilor la adresa libertăţii presei în fosta Uniune Sovietică”





Organizaţia americană pentru drepturile omului, Freedom House a semnalat cazul jurnalistului Ernest Vardanean într-un raport despre ameninţările la adresa libertăţii presei în ţările OSCE. Raportul a fost prezentat miercuri Comisiei Helsinki din Congresul Statelor Unite, unde a fost audiată şi noua reprezentantă a OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic. O discuție cu autorul raportului Freedom House.

Cazul lui Ernest Vardanean, jurnalistul arestat în Transnistria cu 2 luni în urmă, a fost menţionat într-un raport al lui Sam Patten, coordonatorul pentru Eurasia al organizaţiei americane Freedom House. Patten scrie în raport că arestarea lui Vardanean, punerea lui sub acuzare pentru trădare şi confesarea televizată forţată pot semnala intenţia regiunii separatiste de a adopta o politică mai dură faţă de vocile incomode.

Într-un interviu telefonic, activistul de la Freedom House ne-a spus că a urmărit cu înfrigurare mărturia pe care Ernest Vardanean a fost forţat să o facă.
„Confesarea forţată şi faptul că televiziunea transnistreană a difuzat-o, dă măsura ameninţărilor la adresa libertăţii presei în fosta Uniune Sovietică”, spune Sam Patten.

Organizaţia sa încearcă, aşa cum face în toate celelalte cazuri întâlnite în lume, să menţină arestul lui Vardanean în atenţia opiniei publice occidentale. În felul acesta este menţinută şi speranţa că regimurile represive se vor schimba sub influenţa internaţională.

În cazul Transnistriei este dificil, spune Sam Patten, pentru că ţara patron, Rusia este ea însăşi foarte reticentă la influenţe şi presiuni. Dintre regiunile separatiste din fosta Uniune Sovietică, aceeaşi situaţie se întâlneşte în Abhazia şi Osetia de Sud şi numai în Nagorno-Karabakh, enclava armeană din Azerbaijian, comunitatea internaţională are mai multe pârghii de influenţă prin intermediul Armeniei.

Freedom House publică în fiecare an studii despre nivelul libertăţii presei în lume. Multă vreme, inclusiv anul trecut, întreaga Republică Moldova, cu tot cu regiunea transnistreană, a fost inclusă în categoria ţărilor fără presă liberă. Sam Patten crede că următorul raport aşteptat anul viitor şi care va reflecta situaţia din anul acesta, ar putea atesta o îmbunătăţire a situaţiei pe malul drept al Nistrului ca urmare a schimbării puterii.

„Chiar dacă este prematur să se spună cu certitudine, există impresia pozitivă că presa din Moldova se bucură de mai multă libertate acum, în urma alegerilor de anul trecut”, spune activistul de la Freedom House.

Contrastul îl asigură nu doar regiunea transnitreană, ci şi Ucraina. La 100 de zile de la instalarea preşedintelui Victor Ianucovici, spune Sam Patten, în Ucraina se dă o luptă pentru controlul televiziunilor comerciale iar restricţiile pentru presă s-au înmulţit.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG