Linkuri accesibilitate

Limita de vârstă până la care o persoană poate adopta un copil


Nu toate statele membre ale Consiliului Europei garanteaza persoanelor singure dreptul de a infia un copil





Ariane Schwizgebel este o elvetianca de 47 de ani careia statul elvetian i-a refuzat cererea de adoptie a unui copil pe motiv ca este prea batrana. Ariane nu este casatorita si traieste in Geneva impreuna cu baietelul ei, vietnamez, pe care l-a infiat pe cand ea avea 45 de ani.

Doi ani mai tarziu, la 47 de ani, cand in dorinta de a-i aduce un fratior fiului ei, a mai vrut sa infieze inca un baietel, tot vietnamez, autoritatile elvetiene i-au raspuns ca, avand in vedere diferenta de varsta “excesiva” dintre ea si potentialul fiu, este in interesul copilului sa nu fie incheiata aceasta adoptie.

Ariane a dat in judecata autoritatile pentru protectia copilului din Elvetia care nu i-au dat dreptate in repetate randuri. In cele din urma femeia s-a plans Curtea Europeana pentru Drepturile Omului pentru discriminare. Numai ca analizand cazul dar si solutiile date de instantele elvetiene, CEDO a decis ca nu i-a fost incalcat nici un drept.

Trebuie precizat ca CEDO nu impune decizii statelor membre ci doar se asigura ca deciziile instantelor nationale au interpretat corespunzator Conventia Europeana pentru Drepturile Omului. Prin urmare, nu CEDO e cea care nu i-a permis Arianei sa mai infieze un copil la 47 de ani, ci legislatia elvetiana.

In explicatia deciziei sale, instanta europeana aminteste ca a încercat sã afle dacã, în acest domeniu, a existat un numitor comun între sistemele juridice ale statelor membre ale Consiliului Europei. Si a aflat: nu toate statele membre le garanteaza persoanelor singure dreptul de a infia un copil. In plus, limita de varsta pana la care o persoana poate adopta un copil difera de la o tara la alta.

In orice caz, judecatorii CEDO au decis saptamana aceasta ca decizia instantelor elvetiene de a nu ii permite femeii sa infieze inca un copil pentru ca nu este in interesul acestuia sa aiba o mama atat de batrana, este conforma cu legislatia elvetiana dar si cu dreptul international aplicabil.
Previous Next

XS
SM
MD
LG