Linkuri accesibilitate

Cehii sunt, în proporție de 65%, mulţumiţi de urmările aderării la UE


Un sondaj ad hoc întreprins la Praga de o studentă moldoveană


Republica Moldova este o ţară cu aspiraţii europene. Ne dorim integrarea Europeană, întrucât sperăm la o viaţă mai uşoară, mai bogată, ne dorim frontiere libere şi investiţii străine. Republica Cehă este ţară membră a Uniunii Europene din anul 2004. Am întrebat cîţiva cehi întîlniţi pe străzile din Praga despre felul cum s-a schimbat viaţa lor de cînd Cehia este stat membru UE.

Honza are 53 ani şi îmi spune că nivelul de trai pentru familia dumnealui s-a îmbunătăţit din 2004: „Avem posibilitatea să călătorim. Nu mai avem nevoie de vize şi frontierele sunt deschise. În acelaşi timp, avem posibilitatea să ne vizităm prietenii din alte state. Cel mai important eu cred că este faptul că ţările din Europa nu ne sunt doar simpli vecini, dar mai sunt şi prieteni!”

Soţia dumnealui, însă, Alena, în vîrstă de 45 de ani, este de o altă părere: „Da, acum avem posibilitate să călătorim mai mult. Pe timpul socialismului, puteam călători liber numai in Rusia şi în ţările din Est. Dar chiar şi aşa, viaţa noastră nu s-a îmbunătăţit atît de mult. Conform datelor statistice, în ultimii 10 ani, salariile au crescut cel mai încet. Eu nu sunt un „extra-manager” şi nu am un post de lucru „extra-plătit”. Salariul meu nu a crescut într-atît încît să fiu mulţumită. Înainte salariul meu crestea cu mult mai repede, acum stagnează”.

Irka studiază Psihologia şi are 21 ani. Crede că fiind membră UE, Cehia beneficiază de investiţiile din Europa de Vest: „Multe companii din Austria de exemplu investesc bani în Cehia. De asemenea, eu ca student, am posibilitatea să studiez prin programul „Erasmus” în toată Uniunea Europeană. Universitatea noastră, de exemplu, are un program de schimb de studenţi cu Spania.”

Martin are 35 de ani şi îmi spune că viaţa lui s-a înrăutăţit de cînd Cehia este stat-membru al Uniunii Europene: „S-au deschis frontierile şi o mulţime de străini vin aici şi ne lasă pe noi – cehii, fără de lucru. Iata eu acum sunt fără serviciu, caut de lucru de jumătate de an, nu pot găsi şi sunt cam disperat. Da, la început era mai bine: salariile s-au mărit, dar ceea ce s-a adaugat la salarii, ni s-a luat prin impozite şi preţuri mai mari, mai ales a crescut preţul pentru chirie. Eu am lucrat într-o agenţie de securitate şi aveam 12 mii de coroane, pentru care trebuia să muncesc 270 de ore pe lună. Aceşti bani nu îmi ajungeau să plătesc gazda şi să îmi cumpăr şi de mîncare”.

Jindřich are 61 de ani şi a lucrat toată viaţa poliţist. Crede că din anul 2004, viaţa s-a schimbat spre bine: „Este libertate mai mare, pot să călătoresc, pot să-mi cumpăr acum multe lucruri pe care nu mi le puteam permite înainte, am salariul mai mare”.

Milan are 31 ani şi el călătorește cu drag fără vize, dar nu este tentat să se mute cu traiul într-o altă ţară europeană: „M-am gindit să emigrez încă înainte de a merge la universitate, dar pe urmă am inceput să invăţ şi am renunţat la acest lucru, pentru că am obţinut un post de lucru foarte bun aici in Praga şi asta mă ţine aici”.

Potrivit sondajelor de opinie recente, 65 la sută din cehi sunt mulţumiţi că ţara lor face parte din Uniunea Europeană.
XS
SM
MD
LG