Linkuri accesibilitate

Rușii ne momesc cu gaze naturale mai ieftine (Evenimentul zilei)


Gândul: La Kiev Bucureștiul este acuzat că ar desfășura o campanie de restaurare a dominației asupra tuturor zonelor care au făcut parte din România Mare








Pentru ca s-au implinit 69 de ani de la deportarile in masa facute din Basarabia in Siberia, Jurnalul national publica o evocare a unei deportate – azi dusa dintre cei vii. Femeia despre care scrie Cristinel C. Popa a fost ridicata la 14 ani, impreuna cu mama si sora sa. La Stalingrad au sapat la fortificatii, la minus 55 de grade, iar in Kazahstan munceau intr-o uriasa ferma de porci. Femeia a povestit cum unii kazahi le mai intindeau cate o bucata de paine. “Cultura ne-a fost un sprijin adevarat”, ar fi spus Nona Stolîpina, a carei mama era o intelectuala cu excelenta educatie.Chapoul articolului din Jurnalul national informeaza ca la comemorarile de la Chisinau au luat parte premierul Vlad Filat si alti oficiali, alaturi de reprezentanti ai organizatiilor de fosti detinuti politici.

“Rusii ne momesc cu gaze naturale mai ieftine” – este titlul unei stiri din Evenimentul zilei. Este vorba de anuntul facut de ministrul roman al economiei, Adrian Videanu, care s-a intors de la Moscova cu vestea ca pretul la gaze a scazut deja cu 13 dolari barilul si ar mai putea scadea. Cum se explica? Prin aceea ca Rusia este extrem de interesata de participarea Romaniei la constructia conductei de gaze South Stream.

In ziarul Gandul, un articol vorbeste despre acuzatiile aduse la Kiev presedintelui Traian Basescu ca Romania ar desfasura o campanie de restaurare a dominatiei asupra tuturor zonelor care au facut parte din Romania Mare. Instrumentele folosite in acest scop ar fi manifestarile culturale, economice si de politica externa organizate in Republica Moldova, Transnistria si in regiunile ucrainene Odessa si Cernauti. Consideratiile apartin directorului Centrului de cercetare pentru problemele societatii civile, Vitali Kulik, cu prilejul unei mese rotunde organizate de Institutul American din Ucraina, se mai arata in Gandul.

Aceleasi informatii pot fi gasite si pe site-ul Hotnews, care citeaza si nemultumirile lui Kulik despre discrepanta care ar exista intre studiul limbii romane in Ucraina si respectiv al limbii ucrainene in Romania. La dezbaterea cu pricina, directorul adjunct al Institutului ucrainean pentru cercetarea problemelor ecologice, Aleksandr Vasenko a acuzat Romania ca-si sporeste an de an pretentiile legate de aspectele ecologice ale exploatarii canalului Dunare-Marea Neagra.
XS
SM
MD
LG