Linkuri accesibilitate

Un președinte rus între Apple iPad și Twitter


Guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger cu președintele rus Dmitri Medvedev la Cisco Systems în San Jose, California
Guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger cu președintele rus Dmitri Medvedev la Cisco Systems în San Jose, California

Dmitri Medvedev în California: „Sunt invidios pe voi, în sensul bun al cuvântului”


Aflat în vizită în California, preşedintele rus Dmitrii Medvedev a declarat ieri că este „un pic gelos” pe succesele tehnologice ale americanilor şi a promis că va încerca să le copieze la el acasă. Detalii are Mircea Ţicudean.

Vizita lui Medvedev în California este povestită de agenţiile de presă cu cuvinte care pentru generaţia trecută de 40 de ani, sau pentru majoritatea ei, sunt complet străine: iPod, Apple iPad, Twitter şi aşa mai departe.
Medvedev, om de 44 de ani care ţine morţiş să fie modern, s-a arătat setos de cunoaştere.

Medvedev a spus că îl interesează foarte mult să cunoască statul California, despre care crede că este unul din cele mai dezvoltate economic, adăugînd „nu am mai fost aici niciodată”. „Sunt invidios pe voi, în sensul bun al cuvântului”, a mai spus Medvedev.

Îmbrăcat în jeans şi cămaşă deschisă la gât, preşedintele rus şi-a citit discursul rostit ieri la universitatea Stanford pe un Apple iPad, şi-a trimis primul mesaj twitter şi a făcut videoconferinţă la sediul companiei Cisco Systems.

Liderul rus nu se află însă în California în vacanţă, într-un fel de parc de distracţii al tehnologiei avansate.
Planul lui declarat este să modernizeze economia Rusiei, reducîndu-i dependenţa de exportul de materii prime. Cât a fost petrolul scump, economia Rusiei a crescut în ritm ameţitor, de până la opt la sută, dar criza economică a adus cu sine recesiunea, iar Kremlinul vrea „diversificare”.

Una din căi, discutată ieri de Medvedev în California, este dezvoltarea tehnologiei informaţionale şi a altor tipuri de industrii de randament înalt, după modelul american. Reuters observă că Medvedev nu este primul lider de la Moscova care vrea să copieze modele străine de succes, dar adaugă că în istorie aproape fiecare tentativă de acest fel a ruşilor a eşuat pentru că sistemul în care trăiesc nu s-a putut moderniza din rădăcini.

Ieri la universitatea Stanford, într-o sala cu mulţi specialişti americani originari din Rusia, Medvedev a promis că va face reforme profunde, stârpind corupţia şi birocraţia care împiedică afacerile în ţara sa.
Unii oameni de afaceri întâlniţi de Medvedev în California par hotărâţi să-i dea o şansă. Directorul firmei Cisco Systems, John Chambers, s-a declarat uimit de sinceritatea liderului rus şi a anunţat că Cisco va investi un miliard de dolari într-un centru informaţional din apropierea Moscovei.

Printre cei care l-au întâlnit pe Medvedev în California nu s-a numărat însă una din vedetele tehnologiei americane, născută în Rusia. E vorba de Serghei Brin, co-fondatorul companiei Google, care a spus odată că ţara sa de baştină este un fel de „Nigerie în care ninge” – o aluzie la faptul că Nigeria şi Rusia sunt vecine în coada clasamentelor internaţionale ale corupţiei.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG