Linkuri accesibilitate

Raport despre criza kirghiză în Parlamentul European


Refugiați uzbeci în apropiere de Osh
Refugiați uzbeci în apropiere de Osh

Pierre Morel, emisar EU în Asia Centrală, recomandă elaborarea unei foi de parcurs pentru impunerea domniei legii și revenirea la o constituție democrată









Emisarul special al Uniunii Europene pentru Asia Centrala, francezul Pierre Morel a aparut astazi in fata Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European de la Bruxelles, explicind ca actuala criza din Kirghistan, ar putea sa creeze instabilitate si in restul regiunii. Morel a spus ca un pas pentru intarirea securitatii in Kirghistan ar fi tinerea referendumului pe tema schimbarilor constitutionale, referendum planificat pentru duminica viitoare, chiar daca aproape jumatate de milion de uzbeci din Kirghistan sunt refugiati. Relatarea corespondentului nostru Ahto Lobiakas este rezumata de Oana Serafim.

Timp de o ora, veteranul diplomat al Uniunii Europene a raspuns intrebarilor, in prima sa aparitie publica dupa vizita pe care a facut-o in Kirghistan saptamina trecuta. Situatia este dificila, foarte dificila, a spus Morel, pentru ca in discutie nu e numai viitorul acestei tari, dar este pusa in joc intreaga stabilitate si securitate a Asiei Centrale. Stabilitatea regionala este un obiectiv important al Uniunii europene, avind in vedere resursele energetice insemnate ale regiunii si vecinatatea cu Afganistanul.

Morel a vorbit despre rolul relativ scazut pe care Uniunea Europeana si l-a asumat in regiune, unde, dintre tarile UE, numai Franta si Germania au ambasade in Kirghistan. In opinia diplomatului francez, valul de violente interetnice din ultima perioada de timp din sudul acestei tari, intre majoritatea kirghiza si minoritatea uzbeca s-ar datora eforturilor destabilizatoare ale presedintelui alungat de la putere Kurmanbek Bakiev si ale oamenilor lui din regiune. Diplomatul a vorbit si despre interesele traficantilor de droguri si ale extremistilor islamici. Morel a spus si ca fortele de politie kirghize nu au fost de loc pregatite pentru acest val de violente si nu au stiut cum sa actioneze. In opinia emisarului Uniunii Europene este nevoie de un sprijin important acordat regiunii de Uniunea Europeana, Natiunile Unite si OSCE.

Pierre Morel: "Mesajul Uniunii Europene este foarte clar. Cerem elaborarea unei foi de parcurs pentru reintoarcerea la democratie – intii, restabilirea ordinii publice, apoi impunerea domniei legii si in al treilea rind reintoarcerea la o constitutie intr-adevar democrata".

In opinia diplomatului francez, pentru ca aceasta „foaie de drum” sa fie eficienta este nevoie ca duminica sa se desfasoare referendumul anuntat de autoritatile provizorii. Acest referendum, crede Pierre Morel, ar deschide calea alegerilor prezidentiale din octombrie si aparitiei unui sistem mixt, parlamentar si prezidential, in care presedintele, ales de popor, va avea inca puteri relativ mari, dar elementele de parlamentarism propuse in modificarile Constitutiei ar putea „echilibra” rolul presedintelui si ar putea pune punct actualului ciclu kirghiz in care presedinti autoritari sunt inlaturati de la putere de miscari populare conduse de clanuri rivale.

Uniunea Europeana a oferit un ajutor financiar umanitar de 5 milioane de euro Kirghistanului si 6 milioane pentru sprijinirea initiativelor societatii civile si pentru a sprijini procesul electoral.
XS
SM
MD
LG