Linkuri accesibilitate

PDL - dilema delimitării de partid a miniștrilor de la București


 Emil Boc
Emil Boc

Va accepta conducerea partidului strategia sugerată de președintele Băsescu?

Democrat-liberalii romani se pregatesc de schimbari, desi deocamdata nici unul dintre liderii partidului nu pare sa stie cum va arata rezultatul final. PDL- Partidul Democrat Liberal este principala formatiune de guvernare din Romania, iar masurile de asuteritate adoptate de executiv au dus la scaderea partidului cu opt procente, de la 33 la 25 la suta, potrivit unor sondaje interne, publicate in presa centrala de la Bucuresti. Pentru a evita caderea dramatica a partidului din care provine, presedintele Traian Basescu le-a sugerat democrat liberalilor romani citeva solutii. La intilnirea pe care a avut-o cu activul de partid duminica, Traian Basescu a vorbit de mai multe ori despre necesitatea delimitarii guvernului de partid. Delimitare poate fi facuta in viziunea presedintelui roman prin impartirea judicioasa a rolurilor: ministrii sa stea la guvern, iar la virful PDL sa fie adusi oameni nepatati, buni vorbitori, convinsi se ideologia pe care vor sa si-o asume democrat-liberalii romani.

Practic, Traian Basescu vrea sa-l scoata din jocul partidului chiar pe liderul democrat-liberalilor, pe primul ministru Emil Boc, dar si pe ministrii economiei, Adrian Videanu si Internelor Vasile Blaga. Aseara tirziu dupa o sedinta restrinsa, premierul roman a declarat ca partidul este, deocamdata, "pe drumul cel bun", recunoscind insa ca este nevoie de o mai buna asumare a responsabilitatii echipei de conducere.

In locul premierului si a baronilor-ministri din Partidul Democrat Liberal, presedintele Romaniei vrea sa faca un schimb de generatii, iar partidul sa fie patront cel putin de o parte dintre intelectualii promovati de el in ultimii doi ani. Este vorba despre deputatul Sever Voinescu, un publicist cunoscut si fost consul in Statele Unite, dar si despre Teodor Baconski, actualul ministru de Externe. Din aceeasi echipa mai fac parte eurodeputatii Traian Ungureanu si Monica Macovei.

Ministrul Internelor Vasile Blaga, acum secretar executiv al democrat liberalilor romani a raspuns astazi conciliant explicind ca echipa de conducere ar trebui sa fie mai “lucrativa” si ca nu are nimic impotriva intelectualilor. In orice caz la sfirsitul acestei saptamini este asteptata o intilnire PDL la virf in care democrat liberalii vor decide daca pun sau nu in aplicare strategia sugerata de presedintele roman.

Politigraf

XS
SM
MD
LG