Linkuri accesibilitate

Un decret reparatoriu devine ucazul vrajbei tuturor


Mihai Ghimpu

Președintele interimar Mihai Ghimpu respinge acuzațiile că ar fi dezbinat națiunea, ar fi tensionat relațiile cu Moscova și și-ar fi depășit prerogativele decretînd „Ziua ocupației sovietice”.


După ce colegii de alianţă ai preşedintelui Mihai Ghimpu l-au criticat pentru decretul pe care l-a semnat ieri despre ziua de 28 iunie, şeful statului şi-a apărat iniţiativa, răspunzînd acuzaţiilor ce i se aduc, prin intermediul presei.

Preşedintele interimar al ţării s-a arătat la rîndul lui surprins de reacţiile pe care le-a stîrnit semnarea decretului de ieri: „Ce nou am spus eu ieri în decret? Cu ce-am afectat eu alte state, inclusiv Federaţia Rusă, prin acest decret? Pornim de la primul document. Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov. Condamnarea pactului recunoaşte ocuparea Basarabiei, Poloniei, Ţărilor Baltice şi tot ce-a fost în urma acestui pact. Parlamentul R. Moldova la fel, prin hotărîrea sa din 90 a recunoscut acest lucru. În declaraţia de independenţă este prevăzut. Eu doar am punctat că ziua de 28 iunie e zi de ocupaţie, ca să nu să se speculeze în continuare.”

Aşa a reacţionat preşedintele la acuzaţia că decretul ar fi divizat şi mai mult societatea şi ar fi tensionat relaţia Moldovei cu Federaţia Rusă.

Aceasta n-a fost însă singura învinuire. Liderul AMN, Serafim Urechean a taxat gestul de ieri al preşedintelui, afirmînd că ar avea iz electoral. Alţi lideri ai alianţei de guvernare s-au arătat nedumeriţi că nu au fost consultaţi. După părerea lui Mihai Ghimpu însă, decizia pe care a luat-o nu ar fi avut nevoie de avizul celorlalte componente ale Alianţei.

Mihai Ghimpu: „Cum o să activăm noi dacă toate decretele, toate hotărîrile de guvern o să le discutăm, o să stăm permanent în discuţii. Este un program asumat, sînt atribuţii şi fiecare îşi îndeplineşte atribuţiile. Nu văd aici nicio problemă şi nu este nimic care ar fi ieşit din comun, care pentru prima dată s-a auzit în societate”.

Liderul PDM, Marian Lupu a mers mai departe şi a cerut preşedintelui interimar să anuleze decretul de ieri. Unul dintre motivele pe care le invocă liderul PD, este încălcarea principiilor funcţionării Alianţei, acuzaţie la care preşedintele interimar a răspuns cu oarecare ezitare.

Mihai Ghimpu: „Cum am lovit în Alianţă? Eu n-am emis un decret în care am spus că Alianţa nu mai există. Asta nu înseamnă că dacă sîntem parte componentă a Alianţei, PL trebuie să alerge aşa permanent după cum vor ei. Avem şi noi programul nostru”. În ce priveşte însă anularea decretului, şeful statului a fost categoric.

Partidul Comuniştilor a hotărît însă să verifice în ce măsură decretul este în spiritul Constituţiei şi a depus azi o sesizare la Curtea Constituţională.

Anterior şi preşedintele de onoare al PDM Dumitru Diacov declarase Europei Libere că şeful statului şi-ar fi depăşit atribuţiile decretînd 28 iunie drept ziua ocupaţiei. Dumitru Diacov consideră că o asemenea iniţiativă este de competenţa Parlamentului şi nu a preşedintelui ţării.

Pe lîngă sesizarea depusă la Curtea Constituţională, Partidul Comuniştilor a difuzat azi un comunicat de presă în care cheamă pe toţi deputaţii din Parlament să ceară la şedinţa de luni a Legislativului demisia preşedintelui ţării. În comunicat se scrie că „apariţia unui asemenea document este o provocare pentru majoritatea cetăţenilor R. Moldova şi un atac direct asupra valorilor democratice şi consolidării naţionale.” După 4 luni de boicotare, liderul comuniştilor Vladimir Voronin a anunţat azi că fracţiunea sa va participa la şedinţa de luni a Parlamentui.

Amintim că astăzi Alianţa urma să se întrunească pentru a discuta decretul emis de preşedinte. Mihai Ghimpu a spus însă ziariştilor că Serafim Urechean ar fi solicitat amînarea şedinţei. Potrivit agenţiei Moldpres, întrunirea ar avea loc mîine, după spusele prim-ministrului Vlad Filat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG