Linkuri accesibilitate

Un decret care nu tensionează relațiile cu Rusia, dar isterizează atmosfera în AIE


Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

Analiștii politici Oazu Nantoi și Igor Munteanu sunt de acord că decretul prezidențial nu dăunează neapărat raporturilor cu Moscova, ci otrăvește climatul în cadrul alianței de guvernare

Dacă Rusia ar dori să găsească un pretext pentru a-şi menţine în continuare trupele sale militare pe teritoriul Republicii Moldova, atunci nu ar avea nevoie pentru asta de decretul lui Mihai Ghimpu, crede expertul Oazu Nantoi. El aminteşte că în ultimii ani, Rusia a invocat rezistenţa opusă retragerii trupelor din partea liderului transnistrean Igor Smirnov, pe care însă tot ea îl susţine şi politic, şi financiar.

Dar în ultima perioadă, potrivit lui Oazu Nantoi, ar fi apărut o firavă speranţă că problema transnistreană ar putea fi rezolvată, ca urmare a faptului că Rusia îşi doreşte mai multe lucruri de la Uniunea Europeană, între care călătorii fără vize pentru regiunea Kaliningrad sau mai multe investiţii în domeniul extragerii hidrocarburilor.

Pe de altă parte, potrivit expertului, pentru prima dată problema transnistreană a fost ridicată la cel mai înalt nivel al relaţiilor ruso-germane şi, totodată, Rusia vorbeşte în ultima vreme tot mai insistent despre faptul că n-ar avea nimic împotriva includerii Uniunii Europene în misiunea de pacificare de pe Nistru.

Oazu Nantoi: „De aceea, rămâne de văzut ce linie de comportament va alege Federaţia Rusă: fie va utiliza acest decret al Dlui Ghimpu, care nu constituie absolut nimic nou în sine, deci, îl va utiliza ca pretext pentru a distruge acele speranţe care s-au conturat, dar cu riscul de a avea consecinţe negative în alte domenii, fie Federaţia Rusă se va limita la nişte declaraţii, aşa cum s-a întâmplat cu declaraţia de azi a ministerului afacerilor externe al Federaţiei Ruse în legătură cu apariţia acestui decret şi, totuşi, toţi vor aştepta cu ce se vor termina referendumul, alegerile în Republica Moldova şi, încetul cu încetul, situaţia va evolua totuşi spre normalizare”.

Igor Munteanu
Un alt expert în probleme de securitate, Igor Munteanu, directorul Institutului Viitorul, crede şi el că trupele ruse nu pot fi silite să se retragă de pe teritoriul Moldovei printr-un decret prezidenţial.

Igor Munteanu: „Pe acest subiect cred că există un consens aproape total în Republica Moldova. Toate partidele, inclusiv cel al comuniştilor, au recunoscut că evacuarea trupelor ruseşti din regiunea transnistreană este o condiţie sine qua non a oricărei rezolvări a conflictului. Asta o ştiu şi ruşii - poziţia Republicii Moldova este binecunoscută -, o ştiu şi europenii, o ştiu şi Statele Unite. Respectiv, eu nu aş vedea o mare tragedie în semnarea acestui decret. Eu văd o mare problemă în faptul că acest decret aduce la o stare isterizantă între liderii Alianţei, în loc de a discuta chestiuni serioase şi pe termen lung, care cu adevărat influenţează voinţa populaţiei”.

Analistul politic Igor Munteanu e de părere că într-o perioadă în care n-a mai rămas mult până la viitoarele alegeri, decretul lui Mihai Ghimpul nu a făcut decât să deblocheze energiile negative conservate în interiorul alianţei. Tocmai de aceea, liderii acesteia ar trebui să depună eforturi pentru a se reveni la o situaţie normală şi la un dialog calm între partidele coaliţiei de guvernământ.
Previous Next

XS
SM
MD
LG