Linkuri accesibilitate

28.06 - București: Petre Roman și bilanțul său de politică externă


Petre Roman
Petre Roman

Cea mai importantă realizare este preluarea de către România a preşedinției OSCE, începînd din 2001.


28 iunie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Calin Cristea; corespondent: Ara Șeptilici).

Petre Roman și bilanțul său de politică externă.

Intr un bilanţ la 6 luni de cînd se afla în fruntea ministerului de Externe, Petre Roman a făcut mai multe trimiteri la biografia sa politica, inclusiv cîteva observatii, extrem de măgulitoare la adresa Partidului Democrat. (...)

(...) Petre Roman crede că cea mai importantă realizare este preluarea de catre Romania a preşedintiei OSCE începînd din 2001: „Preluarea preşedintiei de către Romania în anul 2001 este un act de foarte mare răspundere şi privit de absolut toate părţile interesate cu extraordinar de mare atentie, interes şi chiar speranţă. Fie că este vorba de Statele Unite, fie că este vorba de Rusia, fie că este vorba de EU, sau de Ucraina, Turcia, Canada se constată o atitudine foarte favorabilă în ceea ce priveşte preluarea preşedinţiei de catre Romania. Concluzia mea este ca ne aflăm ăn faţa unui act de foare mare răspundere, nu numai pentru diplomaţia romana, ci şi pentru ţara noastră. De fapt, o funcţie de o asemenea importanţă, Romania n-a mai avut de la Titulescu care a fost preşedintele Ligii Naţiunilor.”

Priorităţile Romaniei la cîrma OSCE vor fi: Kosovo, Bosnia Herţegovina, Caucazul, cu accent pe Cecenia, Georgia, Nagorno Karabach şi Transnistria. (...)

In ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize pentru romani, Roman a spus că situația este mai bună decăt lasă să se înţeleagă presa: „Ceea ce înseamnă că noua reglementare în care libera circulaţie, deci regimul de vize să fie adoptat va fi 1 mai 2001.”

In ceea ce priveşte obiectul NATO, Roman citează declaraţii ale oficialităților Alianţei din cadrul reuniunii de bilanţ NATO-Romania desfăşurată la 6 aprilie, cînd s-a subliniat seriozitatea cu care Romania abordează programul naţional anual. (...)

In ceea ce priveşte parafarea tratatului cu Republica Moldova, ministrul roman de externe spune doar că toate cancelariile europene au salutat acest document.
XS
SM
MD
LG