Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: „Pentru mine raportul Comisiei Cojocaru nu e prioritar”


Serafim Urechean și Marian Lupu
Serafim Urechean și Marian Lupu

Serafim Urechean: „Raportul are toate șansele să fie aprobat, dar să nu facem o favoare PCRM interzicînd simbolica comunistă și dînd apă la moara propagandei comuniste”.

PDM nu sustine ideea examinarii raportului Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova in cadrul Legislativului. Liderul democratilor Marian Lupu, a declarat pentru Europa Libera ca el nu a vazut acest raport in varianta lui finala.

Marian Lupu: „Acest raport trebuia sa-l vedem noi, toti deputatii, oti membrii din AIE, sa-l citim cu multa atentie, sa ne asezam impreuna in cadrul aliantei de guvernare sa-l discutam si apoi dupa aceasta sa venim in plenul Parlamentului cu o decizie comuna. Regretabil e faptul ca tocmai aceste lucruri s-au inversat.”

Europa Libera: Este adevarat ca astazi in cadrul sedintei AIE ati cerut anularea acestui decret, semnat de Mihai Ghimpu?

Marian Lupu: „A fost o sugestie. Ca de fapt, subiectul ce tine de stabilirea unei zile de comemorare, toti juristii, inclusiv cei de la PDM, din alte formatiuni politice, intr-o voce spun ca potrivit legislatiei, potrivit Constitutiei, aceasta materie e una ce tine de decizia parlamentara”.

Europa Libera: Si daca, eventual, Curtea Constitutionala ii va da dreptate domnului Ghimu, atunci ce face PDM?


Marian Lupu: „Daca Curtea Constitutionala ii va da dreptate domnului Ghimpu, atunci noi ne vom retrage toate criticile si toate pretentiile facute in acest sens”.

Europa Libera: Dar sanse reale ca pana la finele mandatului actualului Parlament sa fie discutat acest raport al „Comisiei Cojocaru”, raman?

Marian Lupu: „Pentru mine lucrul acesta nu e o prioritate”.

Colegul de alianta al domnului Lupu, premierul Vlad Filat, liderul PLDM, e de alta parere.„PLDM va depune efortul necesar pentru a ajunge la un consens in cadrul AIE, astfel incat sa putem veni in plenul Parlamentului sa condamnam crimele regimului communist. Si asta se va intampla in actualul Parlament. Eu nu cred ca exista macar un deputat din AIE care ar fi impotriva condamnarii crimelor regimului communist. Problema este cum se incearca a fi facuta aceasta condamnare. Si din pacate, incercarea asta costa mult prea mult.”

Si liderul AMN Serafim Urechean, prim vicepresedintele parlamentului, se arata nedumerit si cam suparat. „Domnul Ghimpu nu a coordonat cu noi nimic. A aparut acest decret, a aparut aceasta piatra in PMAN. Asa nu se procedeaza intr-o echipa, intr-o coalitie, intr-o alianta”.

Europa Libera: Domnule Urechean, dar credeti ca ar mai putea sa existe o majoritate parlamentara „50+1” care sa voteze concluziile acestui raport intocmit de comisia Cojocaru?

Serafim Urechean: „De ce nu? Trebuie sa fim mult mai atenti acum, in ajunul alegerilor anticipate, sa nu le facem un favor comunistilor, sa nu interzicem simbolica lor, sa nu interzicem cuvantul communist. Fiindca in Europa sunt si presedinti comunisti la guvernare unor tari, ca de exemplu, Italia. Noi trebuie sa ajungem la un consens “.

Presedintele interimar Mihai Ghimpu, presedinte al parlamentului si lider al PL, ramane ferm pe pozitii: ”Decretul rămâne Decret. Eu n-am să-l anulez niciodată. Şi vreau să vă spun că acest Decret este constituţional. Şi dacă noi tot timpul găsim argumente în defavoare, îmi pare rău. 20 de ani de zile noi tot spunem, că nu e timpul, că nu e timpul. Anul ăsta sunt 70 de ani de când am fost ocupaţi. Alte state ar fi organizat acţiuni la nivel de stat, aşa, la modul serios. Iar noi, iată, ne-am legat de un Decret. Îmi pare rău, dar...”
Previous Next

XS
SM
MD
LG