Linkuri accesibilitate

„Nu avem dreptul, începând de la cel moral, să distrugem Alianţa”


Vlad Filat
Vlad Filat

Vlad Filat: „Este cea mai complicată situaţie în Alianţă, pe care o avem de la înfiinţarea ei. Considerăm, că este absolut necesar ca probleme ce ţin de trecutul nostru, probleme care urmează a fi rezolvate şi în consecinţă să ducă la consolidarea societăţii, nu pot fi trecute pe dimensiunea electorală.”

Europa Liberă: Dumneavoastră astăzi aţi încercat să potoliţi spiritele, din moment ce aţi fost la Gara feroviară şi aţi depus flori la monumentul, ce urmează să fie edificat în cinstea victimelor.

Vlad Filat: „Depunerea de flori în ziua de 28 iunie, la 70 de ani de la ocuparea forţată a teritoriului, pe care se află la ora actuală Republica Moldova, de către Uniunea Sovietică a fost dictată din interiorul nostru, a celor care suntem în Partidul Liberal Democrat din Moldova. Nu a trebuit cineva să ne spună cineva cum să procedăm. Nu am dorit să facem paradă din această acţiune a noastră. Şi am fost anume la acea piatră de temelie, care urmează să se transforme, sper într-un sfârşit, într-un monument în memoria jertfelor represiunilor regimului totalitar comunist, regimului stalinist, deoarece considerăm, că acel loc este unul simbolic. Acel loc este anume unde noi putem să aducem un omagiu celor, care au avut să sufere, ca şi consecinţă a actului din 28 iunie 1940.”

Europa Liberă: PLDM e pentru a fi audiat Raportul Comisiei Cojocaru în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului? Sau Nu?

Vlad Filat: „Partidul Liberal Democrat din Moldova este pentru a păstra unitatea Alianţei. Iar Partidul Liberal Democrat din Moldova pe parcursul timpului a demonstrat că orice iniţiativă, pe care am avut-o, pe alocuri poate contradictorie şi neînţeleasă de componentele Alianţei, de fapt, am încercat nu doar s-o promovăm în interiorul Alianţei. Iar ca şi acţiune a venit doar în momentul în care a fost această idee, a iniţiativei lansate de noi, acceptată de întreaga Alianţă. Noi ne dorim ca să revenim cât mai curând în Parlamentul Republicii Moldova să discutăm, inclusiv Raportul Comisiei Cojocaru. Pentru ca să ascultăm punctul de vedere al experţilor în această materie şi să ne expunem. Însă această expunere urmează, în primă instanţă, să fie a partidelor constituante ale Alianţei, iar în final să avem o poziţie comună a Alianţei. Eu nu cred, că există un deputat din Alianţă, care ar fi împotriva condamnării crimelor regimului comunist. Problema este cum se încearcă a fi făcută această condamnare. Şi, din păcate, încercarea asta costă mult prea mult. Nu au nici un sens acţiunile de astăzi, care pe alocuri au fost pompoase, gândit fiind administrate - dacă nu păstrăm alianţa.”

Europa Liberă: Dumneavoastră personal cunoaşteţi conţinutul acestui Raport al Comisiei Cojocaru?

Vlad Filat: „O să vă spun ceva şi vă rog să aveţi în vedere, că acest lucru reprezintă, de alt fel, atitudinea faţă de mine în calitate de prim-ministru, faţă de mine, ca şi preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, faţă de partidul pe care-l conduc şi vreau să vă spun, că în aceeaşi situaţie sunt şi cei din Alianţa Moldova Nostră şi cei din Partidul Democrat – noi nu am văzut acest Raport. La fel cum nu am văzut nici mesajul, care urma să fie transmis astăzi, la fel cum doar astăzi, la ora opt dimineaţă, ne-a fost prezentat proiectul de hotărâre a Parlamentului, care trebuia să fie aprobat. Or, asemenea acţiuni nu pot fi administrate venind cu maniere din astea secrete, cu surprize, dacă doriţi. Este prea sensibilă această problemă şi prea importantă, care vizează, cum am spus, întreaga societate, dar şi viaţa fiecărui dintre noi.”

Europa Liberă: În actuala legislatură, şansele ca să fie condamnat comunismul persistă?

Vlad Filat: „Doamnă Valentina, Partidul Liberal Democrat din Moldova va depune efortul necesar, ca să ajungem la consens în cadrul Alianţei, ca să putem veni în şedinţa Parlamentului să condamnăm crimele regimului comunist.”

Europa Liberă: În actualul Parlament?

Vlad Filat: „În actualul Parlament. Dar, pentru a realiza acest obiectiv pe care ni-l propunem, este necesar ca să fie înţelegerea situaţiei în care ne aflăm, înţelegerea şi respectul faţă de situaţia fiecărei părţi constituante a Alianţei. Eu, spre exemplu, aş fi putut astăzi să fiu mai categoric, însă eu înţeleg foarte bine că avem colegi în Alianţă care sunt într-o situaţie foarte dificilă. Avem posibilitatea să facem competiţie, inclusiv în cadrul Alianţei, avem posibilitatea să încercăm pe alocuri să speculăm cu anumite situaţii, cu anumite avantaje. Dar nici într-un caz nu avem dreptul, începând de la cel moral, să distrugem Alianţa. Avem absoluta necesitate să avem grijă unii de alţii. Or, numai în atare atmosferă şi în atare situaţie noi putem să rezolvăm foarte multe probleme. Şi vreau să vă mai spun ceva: cred că în Republica Moldova noi trebuie să încetăm odată şi odată cu condamnările. Am condamnat de atâtea ori. Odată condamnând, noi trebuie să trecem la acţiuni foarte serioase şi complexe de demontare a regimului comunist din ţara noastră.”

Europa Liberă: Ca de exemplu?

Vlad Filat: „Doamna Ursu, ca de exemplu obţinerea unui rezultat în urma alegerilor anticipate, care le vom avea în anul acesta, în toamnă. Ca să-i trimitem odată şi pentru totdeauna în istorie pe comunişti. Or, nu are nici un sens sărbătorirea unui eveniment, sau triumfarea prin satisfacerea, dacă doriţi, a unor anumite opţiuni pe care le ai, dacă aceste acţiuni ar duce, spre exemplu, la revenirea comuniştilor la putere. N-are nici un sens. Pentru că noi trebuie să ne gândim şi la durabilitatea acţiunilor noastre. Ce haz are, dacă această acţiune pornită ar dura doar şase luni, până la alegeri?”

Europa Liberă: Deputaţii comunişti erau disponibili astăzi să fie prezenţi în sala de şedinţe a Parlamentului.

Vlad Filat: „Deputaţii comunişti, în frunte cu Voronin, erau astăzi dispuşi să facă un spectacol de prost gust, care ar fi dus şi mai departe Republica Moldova, aducând, vreau să vă asigur, şi un prejudiciu enorm de imagine. Or, eu nu mi-am dorit să particip la un spectacol de prost gust. Mai ales în cazul, în care în şedinţa Parlamentului urma să discutăm o problemă atât de sensibilă, aşa cum spuneam, şi atât de importantă pentru noi toţi.”

Europa Liberă: Şi totuşi, comuniştii au atacat la Curtea Constituţională Decretul preşedintelui Ghimpu. Dacă Curtea Constituţională dă câştig de cauză, totuşi, în favoarea acestui Decret, PLDM-ul cum procedează?

Vlad Filat: „În primul rând, atâta timp cât acest Decret este în vigoare noi am respectat întru totul prevederile acestui Decret. În cazul în care acest Decret va fi declarat neconstituţional, urmează ca să fie repusă în faza iniţială toată situaţia. Or, nu m-aţi auzit foarte des despre faptul, că eu sunt jurist şi mare jurist. Însă în situaţia asta vreau să vă spun, că practic, prevederile care sunt scrise în acest Decret nu sunt în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Trebuia să fie cel puţin respectată norma legală. Deoarece doar Parlamentul poate să instituie zilele comemorative. Deoarece preşedintele interimar nu are cum să dea indicaţii Primăriei municipiului Chişinău. Deoarece un monument poate fi edificat numai atunci, când decizia în acest sens o ia nu Primăria, o ia Consiliul municipal, în cazul dat. Această decizie este prezentată Ministerului Culturii, Ministerul Culturii prezintă această cerere în forma stabilită Guvernului şi Guvernul o aprobă şi numai din momentul ăla acţiunea poate fi privită legală. Şi, din păcate, iarăşi călcăm pe lângă lege.

Dacă am ajuns la sinceritate – noi ne-am propus câteva principii importante în activitatea Alianţei, unul din care - respectul unul faţă de altul. Doi – principiul legalităţii. Şi am insistat de la bun început: orice n-am face noi. Şi al consensului, desigur. Dar legalitatea a fost un principiu, de la care nu am deraiat până în prezent. Şi orice acţiune nu am face-o noi, ea trebuie să fie perfect legală. Dumneavoastră mă întrebaţi cum va fi într-o situaţie sau alta. Dar cum se va simţi, spre exemplu, acelaşi preşedinte interimar, dacă acţiunea dânsului va fi stabilită, prin decizia Curţii Constituţionale, ca fiind una ilegală. Cred că preşedintele ţării, fie şi interimar, trebuie să fie exemplu pentru toţi cetăţenii în respectarea legii. Eu am contestat vehement modul în care a guvernat Republica Moldova Voronin, spunând că el este absolut paralel cu norma legală şi eu nu doresc ca situaţiile să se repete.”

Europa Liberă: Pentru mine nu e clar acum, domnule prim-ministru, raportul de forţă în cadrul Alianţei e unul la trei. PD împotriva celor trei, PL împotriva celor trei. Cum e?

Vlad Filat: „Nu este nimeni împotriva nimănui. Suntem la situaţia în care să avem poziţii foarte diferite. La ora actuală trei componente ale Alianţei – Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Alianţa Moldova Noastră au avut un punct comun de vedere, nu la capitolul condamnarea crimelor comunismului, dar asupra modului în care s-a încercat să se facă acest lucru şi a formei de realizare. Atâta tot.”

Europa Liberă: Scurt pe doi: Alianţa rămâne aşa cum a fost.

Vlad Filat: „Eu şi partidul pe care-l reprezint vom face tot ce este necesar, vom realiza compromisul, oricare ar fi el necesar, pentru a menţine unitatea Alianţei. Este prioritatea numărul unu la ora actuală, nu pentru Alianţă, nu pentru partidele din Alianţă, dar pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar şedinţele speciale când se convoacă?

Vlad Filat: „Haideţi să parcurgem şedinţele ordinare. Noi avem şedinţă pe data de 30, parlamentară, unde vom adopta rectificări la buget, un şir de alte acte normative. Mai avem o şedinţă, unde vom vota un şir de alte acte legislative. Sper că vom ajunge să convocăm şi această şedinţă foarte curând.”
XS
SM
MD
LG