Linkuri accesibilitate

Demeter Andras Istvan - noul patron la Societății Române de Radio


Demeter Andras Istvan
Demeter Andras Istvan

Organizatiilor de mediu reclamă grava politizare a mijloacelor de comunicare publice, iar Demeter Andras, consilier al ministrului UDMR al culturii este considerat din acest punct de vedere un om de partid.


Demeter Andras, actor, dar si licentiat in drept si administratie publica, a fost pina ieri consilierul ministrului culturii din Romania, Kelemen Hunor. Printre calificarile sale se afla si cea de master in management cultural. Din 2005 se afla la Ministerul Culturii, unde a ocupat inițial fotoliul de director general, iar apoi pe cel de secretar de stat.

Numirea sa in fruntea radoiului public din Romania face parte mai degraba dintr-o schema algoritmica decit dintr-o reglare naturala a elitei maghiare cu cea romaneasca. In acelasi timp insa relatiile cu minoritatea maghiara din Romania au fost normalizate, iar formatiunea care o reprezinta in Parlament se afla practic la guvernare din 1996 incoace.

Este totusi pentru prima data in aceasta legislatura, cind maghiarii primesc functii cheie cu incarcatura simbolica, asa cum este conducerea Ministerului Culturii sau cea a postului national de radio. Pina acum erau lasati sa se ocupe de lucruri importante, cum ar fi mediul sau minoritatile, dar nu atit de sensibile.

Ramin insa tabu pentru elitele politice maghiare din Romania functiile de conducere din Ministerul de Interne, din serviciile secrete sau din Ministerul de Externe. Nici in rindul corpului diplomatic nu exista de altfel reprezentanti ai minoritatii maghiare. Liderul Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania, Marko Bela, care ocupa acum functia de viceprim ministru considera ca persista inca o lipsa de incredere a majoritatii in minoritari, dar are motive să creada ca lucrurile se vor schimba, dupa ce a fost creata bresa la Ministerul Culturii.

Romanii au devenit din ce in ce mai toleranti pe masura ce tara a fost primita alaturi de Ungaria in NATO si apoi in Uniunea Europeana, astfel incit acum doar foarte putini nationalisti au comentat negativ, in Parlament, numirea lui Demeter Andras in fruntea radioului public. Criticile nu au lipsit, pe de alta parte, din partea organizatiilor de mediu care reclama grava politizare a mijloacelor de comunicare publice, iar Demeter Andras, consilier al ministrului UDMR al culturii este considerat din acest punct de vedere un om de partid.
XS
SM
MD
LG