Linkuri accesibilitate

România: Scumpiri, impozite și reduceri de salarii


Protestele din iunie împotriva programului de austeritate
Protestele din iunie împotriva programului de austeritate

Salariile bugetarilor vor scădea cu 25% în această lună, iar pînă la sfîrșitul anului ar trebui dați afară aproape 100 de mii de oameni.


În Romania, guvernul de centru dreapta al premierului Emil Boc, pentru a micşora deficitul bugetar al ţării, a decis creşterea impozitelor si a taxei pe valoarea adăugată de la 19 % la 25 %. Corespondenta noastră Sabina Fati spune că populaţia nu va simţi imediat efectul acestor măsuri, cel puţin, la cumpărăturile zilnice...; le va resimţi însă serios .. la fisc, la plata impozitelor.

Marii producatori, dar si principalele lanturi comerciale din Romania nu vor mari preturile chiar cu 6%, asa cum se astepta populatia, dupa ce guvernul a decis cresterea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19 la 25%. Reprezentantii hipermarket-urilor si patronatelor din alimentatie sustin ca deja consumul a scazut destul de mult si ca o ridicare brusca a preturilor nu ar fi realista in acest moment.

Incepind de astazi intra in vigoare noul Cod fiscal care prevede si impozitarea cu 16 % a tichetelor de masa, de vacanta, dar si a veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere sau conturi curente de catre persoane fizice rezidente in Romania.

Tot incepind de astazi se impune taxa de solidaritate, care va fi de 65% din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, de 150% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si de 300% din impozitul datorat in anul 2010 pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele, in afara celei de la adresa de domiciliu.

De asemenea, guvernul roman a adoptat si dublarea impozitului pe autoturismele cu capacitate de peste 2.000 cmc. Socialistii, aflati in opozitie i-au cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta Ordonantei de urgenta prin care se schimba Codul fiscal si care impune mariri de taxe si impozite. Guvernul din Romania a decis aceste modificari dupa ce Curtea Constitutionala a respins solutia taierii pensiilor, prin care bugetul de stat ar fi economisit un miliard si jumatate de euro.

De asemenea, salariile bugetarilor vor scadea cu 25% in aceasta luna, iar disponibilizarile din sectorul de stat se amplifica: pina la sfirsitul anului ar trebui dati afara aproape 100 de mii de oameni. Economistii de la Banca Nationala a Romaniei sustin, insa, ca o reducere a bugetarilor cu 500 de mii, ar putea simplifica mult lucrurile, mai cu seama ca numarul celor care iau lefuri de la stat a crescut chiar cu jumatate de milion in ultimii 20 de ani. Pe de alta parte specialistii Fondului Monetar International anticipeaza ca anul acesta 10 % din forta activa a Romaniei va fi in somaj.

Deocamdata perspectivele nu sint prea optimiste in Romania si tot mai multi fruntasi ai partidului de guvernamint cer o remaniere a executivului, necesara pentru a demonstra opiniei publice ca cei care au aminat aplicarea solutiilor anti-criza platesc greselile pierzindu-si fotoliile
XS
SM
MD
LG