Linkuri accesibilitate

Cazul Ilie Cazac - un pretins autodenunț făcut sub presiune


Părinții lui Ilie Cazac aduc precizări Europei Libere
Părinții lui Ilie Cazac aduc precizări Europei Libere

Victor Osipov: „alte dovezi decât autodenunţul, care se face sub presiunea evidentă a celor care îi ţin în detenţie pe Vardanean şi Cazac, structurile de securitate de la Tiraspol pur şi simplu nu deţin”


Agenţile de presă de la Tiraspol au relatat despre faptul că Ilie Cazac, tînărul reţinut de miliţiile transnistrene în luna martie şi acuzat de autorităţile tiraspolene că ar fi spionat în favoarea Moldovei, ar fi recunoscut, într-o scrisoare trimisă şefului misiunii OSCE la Chişinău, Philip Remler că ar fi, într-adevăr vinovat de spionaj. Relatează Radu Benea
:

În vârstă de 24 de ani, Ilie Cazac a fost arestat de autorităţile transnistrene în luna martie sub acuzaţia de înaltă trădare şi spionaj. Cu trei săptămâni în urmă, părinţii lui au început greva foamei în faţa ambasadei ruse la Chişinău, cerând intervenţia Rusiei pentru eliberarea fiului.

Alexandr Vinniţchi, tatăl lui Ilie Cazac este convins că fiul său a fost torturat ca să depună mărturia falsă. Adevărata cauză a arestării sale ar fi că în calitate de angajat al fiscului de la Bender şi specialist principal în unitatea de contracarare a evaziunilor fiscale grave, Ilie Cazac ar fi descoperit nereguli care ar fi deranjat persoane sus-puse, şi la comanda cărora i s-a instrumentat un dosar fals, a declarat Europei Libere, Alexandr Vinniţchi.

„De patru luni n-au putut să dezbată din el informaţia şi acum apare informaţie din asta? El a fost supus torturii. El n-a putut să scrie aşa ceva şi într-un format din ăsta, cum a scris el. El vorbeşte moldoveneşte perfect şi în rusă nu putea să formuleze aşa un text. Asta probabil au fost ori substanţe psihotrope sau l-au bătut tare, l-au torturat acolo, ori cine ştie cum a apărut scrisoarea aceasta, dar eu nu cred că fiul meu de 24 de ani, care a treminat nu demult ULIM-ul de la Chişinău [Universitatea Liberă Internaţională din Moldova] poate să fie spion.

Cauza adevărat este că el a muncit în organizaţia de fisc şi el poate a văzut pe acolo, pe undeva nereguli. Şi el nu ia mită, e un băiat cinstit. El învăţa economia străină şi vroia să plece în Canada, şi el nu-şi murdărea mâinile cu mită. Şi probabil cineva a vrut să-l cumpere şi n-a putut, şi i-a dat şefului lui de 10 ori mai mult şi a prins ciudă pe el şi de atâta pe el l-au izolat de societate ca să nu poată să divulge nişte secrete de la fisc”,
afirmă Alexandr Vinniţchi, tatăl lui Ilie Cazac.

Amintim că sub aceeaşi acuzaţie de spionaj, la Tiraspol a fost arestat la începutul lui aprilie şi jurnalistul independent Ernest Vardanean, care, de asemenea şi-ar fi recunoscut vina, într-un pretins autodenunţ televizat.

Nu doar rudele lor, dar şi Guvernul Republicii Moldova respinge acuzaţiile şi spune că autodenunţurile au fost făcute sub presiune. Scrisoarea lui Ilie Cazac ar fi o dovadă în plus în acest sens, a declarat Europei Libere vicepremierul Victor Osipov.

Vicepremierul Victor Osipov
Victor Osipov: „Nimic nou, ca să zic aşa, continuă seria de autodenunţuri adresate diferitor instituţii, de astă dată OSCE. Anterior, SIS a primit o scrisoare de la Ilie Cazac, scrisă, caligrafiată chipurile de mâna lui, deci un manuscris, şi acest lucru înseamnă că alte dovezi decât autodenunţul, care se face sub presiunea evidentă a celor care îi ţin în detenţie pe Vardanean şi Cazac, structurile de securitate de la Tiraspol pur şi simplu nu deţin”.

Vicepremierul Victor Osipov a spus că guvernul continuă prin canale oficiale, dar şi mai puţin vizibile, să obţină eliberarea grabnică şi necondiţionată a celor doi deţinuţi.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG