Linkuri accesibilitate

România în zodia inundațiilor


Ape învolburate în jud. Prahova
Ape învolburate în jud. Prahova

România va mai putea accesa pînă la 75 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.


Mai multe ţări ale Uniunii Europene au răspuns solicitărilor de ajutor ale României lovită de inundaţiile soldate cu 25 de morţi şi mii de case avariate sau distruse. De la începutul inundaţii pe 21 iunie, România a activat aşa numitul mecanism de protecţie civilă, care îi permite să obţină ajutoare dintr-un fond european special. Despre funcţionarea acestui mecanism relatează de la Bucureşti Sabina Fati:

Mecanismul european de protectie civila activat de Romania a inceput sa functioneze. Dupa Belgia, Austria, Franta si Tarile Baltice au oferit ajutoare concrete si logistice. Acest mecanism european ajuta cooperarea statelor in regim de urgenta in cazul dezastrelor. 31 de state sint inscrise in aceasta forma institutionalizata de intrajutorare: este vorba de cele 27 de tari membre ale comunitatii europene plus Croatia, Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Dupa activarea sa mecanismul asigura coordonarea actiunilor pentru asistenta in Uniunea Europeana, dar si in afara acesteia. Actiunile sint dirijate de Comisia Europeana prin Centrul de Informare si Monitorizare.

Ministrul Dezvoltarii si Turismului din Romania, Elena Udrea a declarat ca o mare parte din fondurile institutiei pe care o conduce vor fi directionate pentru repararea drumurilor si podurilor afectate de inundatii si ca in plus Romania va mai putea accesa pina la 75 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Pentru a primi acesti bani, Romania trebuie sa aiba, insa, o evaluare a pagubelor, iar premierul român a declarat ca o astfel de analiza va fi gata cel mai tirziu peste doua saptamini

Codul rosu pentru inundatii ramine valabil si astazi pentru râurile Prut si Siret, iar orasul Galati se afla inca in pericol. Cotele Dunarii au inregistrat cresteri istorice si, potrivit specialistilor, de 200 de ani incoace fluviul nu a mai fost asa mare. Din pricina ploilor apele Dunarii s-au umflat in asa masura, incit au impins Siretul in sens invers.

Bilantul inundatiilor din nord-estul Romaniei indica 25 de morti si circa 100 de localitati afectate. Saptamina aceasta, potrivit meteorologilor, va fi afectat sudul tarii. Belgia, Austria si Franta au oferit Romaniei pompe de scos apa si generatoare electrice, in vreme ce Estonia a declarat ca pune la dispozitie o echipa pentru interventii de urgenta formata din reprezentanti ai statelor baltice. Deocamdata Romania a raspuns pozitiv doar ofertelor Belgiei si Austriei, urmind sa le analizeze cit mai repede si pe celelalte.

De la crearea sa în 2001, mecanismul european de protectie civila a fost activat in cazul unor dezastre in statele membre cum ar fi incendiile de anul trecut din sudul Europei sau inundatiile din luna mai din Polonia. Mecanismul poate functiona si in afara Uniunii la cerere, cum s-a intimplat in cazul cutremurele din Haiti şi Chile de acum câteva luni.
XS
SM
MD
LG