Linkuri accesibilitate

6.07 - București: De la guverne fantomă, la premieri din umbră


Octavian Paler
Octavian Paler

România se află încă la stadiul de „democraţie electorală”: alternanţa la putere există dar din eşecurile sau victoriile electorale, partidele nu învaţă nimic.


6 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Octavian Paler).

De la guverne fantomă, la premieri din umbră.”

„Ideea de a prezenta şi viitorul candidat la funcţia de prim ministru este bună” în principiu, remarcă Octavian Paler, care reaminteşte că de la începutul anului pledează pentru mai multă transparenţă „să ni se spună nu numai ce vor să facă partidele dar şi cu cine ?”

Numai că România se află încă la stadiul de „democraţie electorală”: alternanţa la putere există dar din eşecurile sau victoriile electorale, partidele nu învaţă nimic. „Este posibil să vedem un PDSR victorios din nou care are însă toate personajele dubioase ce au tras la fund partidul cu patru ani în urmă”.

Interesant este şi faptul că cei doi candidaţi la funcţia de prim ministru cu cea mai mare cotă de popularitate, Teodor Stolojan şi Mugur Isărescu, sunt ambii tehnocraţi. Ceea ce arată „că după 10 ani de democraţie nu se găseşte nici un politician care să se bucure de încrederea populaţiei pentru a fi văzut pe primul fotoliu de la Palatul Victoria”.

S-a făcut 10 ani politică nu pentru a reabilita politicul, ci pentru a-l compromite, conchide Octavian Paler.
XS
SM
MD
LG