Linkuri accesibilitate

Bulgaria și proiectele energetice cu Rusia


Vicepremierul rus Victor Zubkov primit de Boiko Borisov
Vicepremierul rus Victor Zubkov primit de Boiko Borisov

Primul vicepremier rus, Victor Zubkov în vizită la Sofia relansează proiectele comune energetice.


În urmă unor tratative dificile premierul bulgar Boiko Borisov și primul viceprim-ministru rus Victor Zubkov au anunțat că realizarea proiectelor energetice „Southstream” și „Belene” va continua în pofidă crizei.

Demnitarul rus, considerat a fi mîna dreapta a lui Putin, a calificat Belene drept cel mai bun proiect nuclear din lume pentru care însă trebuie găsit un investitor strategic. Serbia este dispusă să devină acționar minoritar pentru a primi energie electrică ieftină.

Borisov a spus că s-a ajuns la un accord ca prețul centralei să nu depășească 7 miliarde euro. A fost convenit și graficul lucrărilor.

Va fi realizat și proiectul „Southstream” prin care vor fi tranzitate 63 de miliarde metri cubi de gaze pe an. În cursul săptămânii la Moscova va fi semnat un accord-cadru. Bulgaria va deține proprietatea asupra tronsonului pe teritoriul său, a spus Borisov.

Zubkov, care este președinte al consiliului director al „Gazpromului”, a anunțat că Sofia cumpără mia de metri cubi cu 339 de dolari – 10% mai puțin de prețul mediu de pe piața internațională, dar abonații bulgari o plătesc cu pănă la 576 de dolari cea ce este, după el, inexplicabil.

Borisov a avertizat că va trimite Agenția pentru securitate națională DANS la cele trei companii intermediare la care participă cu o cota de capital și „Gazpromul”. După el situația cu tarifele mari la gaze seamănă cu cea a prețurilor la energie electrică, umflate într-un mod artificial de intermediari.

Borisov a declarat în ajunul vizitei, convenită prin telefon cu omologul său Putin, că va încerca să reducă din actualul preț al gazelor care a marcat un salt de 25%, începând de 1 iulie.

Borisov a aruncat vina pentru ultima majorare a tarifelor la gaze asupra predecesorului său socialist, Serghei Stanișev. Premierul a mai declarat că se înțelege mai bine cu Putin decât cu liderii opoziției comuniste.
XS
SM
MD
LG