Linkuri accesibilitate

7.07 - București: Un sondaj al Centrului de cercetare a relațiilor inter-etnice


Potrivit sondajului, relaţiile dintre românii şi maghiarii din România au „un grad înalt de toleranţă”.


7 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Ingrid Şuşu).

Un sondaj al Centrului de cercetare a relațiilor inter-etnice.

Un sondaj realizat de Centrul de cercetare a relaţiilor inter-etnice confirmă că în pofida unor manifestări extremiste izolate, realaţiile dintre majoritate şi minorităţi în România pot fi socotite normale. În ceea ce priveşte strict relaţiile dintre românii şi maghiarii din România, acestea sunt caracterizate ca având „un grad înalt de toleranţă”.

Sondajul a fost dat publicităţii astăzi, în prezenţa premierului Mugur Isărescu şi a ambasadorului Statelor Unite, James Rosapepe.

În contextul ţărilor fost comuniste, s-a arătat în cadrul dezbaterilor, România este un exemplu deşi mai sunt lucruri de făcut pentru instaurarea unei adevărate convieţuiri multi culturale.

Pentru viitor, a precizat premierul Isărescu, sunt pregătite noi acte normative cum ar fi Carta europeană a limbilor regionale, o lege pentru înfiinţarea unui Institut pentru minorităţile naţionale şi o alta privind eliminarea tuturor formelor de discriminare.

Sondajul centrului de cercetare a relaţiilor inter-etnice mai arată că o largă majoritate, între români şi maghiari consideră că relaţiile interetnic s-au îmbunătăţit comparativ cu perioada din înainte de 1989.

Directorul centrului pentru studierea naţionalismului din Londra, George Schöpflin a susţinut că în prezent , multiculturalitatea este considerată cea mai eficientă şi mai dezirabilă modalitate, din punct de vedere moral, de a rezolva diferenţele culturale.
XS
SM
MD
LG