Linkuri accesibilitate

Spionul rus evaporat din Cipru


Imagine din satelit a Ciprului
Imagine din satelit a Ciprului

Poliţia din Larnaca intenţionează să analizeze laptopul presupusului spion, Robert Christopher Metsos care s-a făcut „nevăzut” după ce a fost prins si eliberat pe cauţiune.


Regi, cruciaţi, neguţători, turişti, hitiţi, asirieni, romani, veneţieni, britanici, turci si greci, toţi au venit în decursul secolelor pe insula Cipru, aşezată strategic in estul Marii Mediterane, la răscrucea drumurilor europene, africane si catre Orientul Mijlociu. Unii au venit pe timp de pace, altii, pe vreme de război si altii au venit... pe ascuns. E vorba despre spioni. Un reportaj al agentiei Associated Press este rezumat de Oana Serafim:

Ciprul a fost întotdeauna o destinaţie favorită pentru spioni si pentru traficul de toate felurile, crede Ronen Bergman, autorul cărţii „Războiul Secret împotiva Iranului”. In opinia sa, pentru toti cei care s-au implicat in problemele Orientului Mijlociu, insula Cipru a fost o destinaţie îmbietoare. „Este un loc care va rămîne activ pe harta spionajului atîta timp cît va exista un interes in Orientul Mijlociu”, il citează agenţia Associated Press pe expertul israelian.

Ronen Bergman spune că pe aceasta insulă se întilnesc spionii arabi cu cei israelieni şi că locul este ales din doua motive – este aproape şi există prea puţină securitate pe insula, astfel încit, e uşor sa scapi „nevăzut”.

Insula este divizată din 1974, intre parte a nordica, recunoscuta ca stat numai de catre Turcia si partea sudică, a grecilor ciprioţi devenită recent ţara a Uniunii Europene. Capitala Nicosia a rămas divizată de un zid pe care se mai vad semnele războiului, deşi alte ziduri despărţitoare au dispărute din alte capitale. Spionii, scrie AP, sunt mai frecvenţi in sudul democratic, o societate deschisă şi în care prezenta turiştilor şi a străinilor nu crează nici un fel de suspiciune. Partea turca este mai săracă şi mai puţin populată. La Nicosia, trecerea dintr-o parte in alta a insulei se face numai după un control al actelor, o frontiera „de facto”, precum cea dintre Moldova si regiunea transnistreană. Zona este păzită de forţele de menţinere a păcii ale Naţiunilor Unite iar şansele pentru a situaţia sa se rezolve şi insula sa se reunească, sunt la fel de îndepărtate ca întotdeauna.

Cel mai recent caz de spionaj este cel al lui Christopher Metsos, implicat in presupusa reţea de spioni ruşi care activa împotriva Statelor Unite. Metsos avea un paşaport canadian, dar Canada spune că identitatea era falsă. Ce căuta Christopher Metsos la Larnaca ? Plăceri sau afaceri ? Probabil amîndouă, scrie AP.
Robert Christopher Metsos


Autorităţile cipriote nu ştiu ce căuta presupusul spion rus la Larnaca, o localitate turistica la mare, cu un aeroport internaţional şi unde prezenţa ruşilor este, in ultimii 20 de ani, un lucru mai mult decit obişnuit. Pe insulă sunt zeci de magazine cu proprietari rusi, iar Limassol este un ora, în care există pînă şi o bibliotecă cu cărţi ruseşti, specială pentru localnici. Restaurante, baruri, cazinouri ruseşti sunt la fiecare pas şi autorităţile cipriote se laudă că în ultimul timp au reuşit să îngrădească operaţiunile majore de spălare a banilor...

Poliţia din Larnaca intenţionează să analizeze laptopul presupusului spion care, cum se ştie s-a făcut „nevăzut” după ce a fost prins si eliberat pe cauţiune. Domnul Metsos a plătit o cauţiune de cîteva sute de mii de euro, de la un cont pe care îl avea la o bancă locală. Nu se ştie unde a dispărut presupusul spion si se speculează sau că s-ar fi ascuns in partea de nord a insulei, care nu are tratate de extrădare cu ţările lumii, fiind recunoscuta doar de Turcia, sau, că pur şi simplu, s-a suit intr-o barcă şi a părăsit insula. Oricum, autorităţile cipriote cred că domnul Metsos nu mai este în Cipru.

Curatorul muzeului Pierides, un muzeu particular care prezintă hărţi vechi, sculpturi, ceramică şi obiecte de sticlă, spune că insula a fost întodeauna căutată de exploratori, cuceritori şi spioni pentru locul în care a fost aşezată. Si, a adăugat el, comentînd cazul Metsos, dacă ai banii potriviţi , - ceea ce se pare ca era cazul cu domnul Metsos! te poti ascunde oriunde, chiar şi în atît de aprig controlată .. America.
XS
SM
MD
LG