Linkuri accesibilitate

Pericolul de inundații persistă


Guvernul a instituit Linia fierbinte, 72-58-88, la care pot telefona cei care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor.


Guvernul a anunţat măsuri de urgenţă în urma inundaţiilor catastrofale din lunca Prutului, unde zeci de case au fost distruse, iar sute de oameni au fost siliţi să-şi părăsească locuinţele. Relatează de la Chişinău Valentina Ursu.

169 de case din trei localităţi – Obeleni, Nemţeni şi Cotul-Morii, au fost inundate, iar peste 400 de persoane au fost evacuate din cauza creşterii nivelului apei în Prut. Aseară a cedat un dig de protecţie din apropierea satului Nemţeni, raionul Hânceşti, spune şeful Protecţie civilă şi situaţii excepţionale a Ministerului de Interne, Mihai Harabagiu: „Digul de protecţie a satului s-a spart. Toată apa ceea, care urma să meargă năvală pe Prut, ea a inundat satul. 170 de case sunt sub apă. Urmează în continuare să organizăm forţele necesare pentru intervenţie.”

Guvernul promite locuitorilor rămaşi fără adăpost, adică cu gospodăriile înghiţite de apă, alte case, care vor fi construite de la zero şi, cel mai probabil, prin reamplasarea lor într-o altă zonă a localităţii, ferită de eventuale calamităţi.

Între timp premierul Vlad Filat asigură sinistraţii că nu vor rămâne de unii singuri în faţa potopului: „Vreau să vă asigur că oamenii vor primi ajutorul necesar de la autorităţi, aşa cum prevede norma legală şi cea morală. În seara zilei de astăzi vor primi apă, pături, mâncare ş.a.m.d. Parte din ajutoare au ajuns, urmează să identificăm sursele bugetare şi extrabugetare în acest sens. Atât doar vreau să vă asigur încă o dată, că vor fi alocate sumele necesare pentru ca oamenii, care au avut să fie păgubiţi să fie ajutaţi.” Şeful Cabinetului de miniştri, Vlad Filat, a cerut ca toate instituţiile responsabile să funcţioneze zi şi noapte.

Ministrul de Interne, Victor Cătan, spune că subalternii săi încă de aseară sunt în zona calamitată: „Aseară am ridicat pe alertă toate comisariatele limitrofe cu Prutul şi am dat indicaţii pentru monitorizarea nivelului de apă şi asigurării de conlucrare cu Serviciul protecţiei civile şi situaţii excepţionale şi asigurarea în prim plan a evacuării persoanelor, care se află în zonele afectate. Ca să nu se dea posibilitate ca aceşti oameni să cadă pradă stihiei.”

Europa Liberă: Admiteţi, că ar putea să se fure din bunurile celor care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor?

Victor Cătan: „Totodată, noi am asigurat pe parcursul nopţii şi astăzi toată ziua, ca toate bunurile materiale din zonele inundate să fie retrase, ca oamenii singuri să le deplaseze. Totodată asigurăm ca nimeni cei străini să nu intre în casele, care sunt sub pericolul inundării.”

Europa Liberă: La cine să se adreseze populaţia?

Victor Cătan: „Populaţia să se adreseze la poliţiştii, care sunt în zona sinistrată.”

Ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a declarat Europei Libere că pagubele din sectorul agrar, deocamdată, se evaluează: „Sunt inundate 1 680 hectare de terenuri agricole şi imediat în zilele următoare trebuie să evaluăm pierderile, pe care le au agenţii economic şi să identificăm soluţiile. Dar soluţia internă poate că nu există, adică resursele interne nu există. Este nevoie ca să căutăm ajutpr din exterior.”

Şeful de la Hidrometeo, Ilie Boian, spune că pericolul inundaţiilor încă se menţine: „În următoarele şapte zile practic pe teritoriul Republicii se aşteaptă izolat să cadă precipitaţii cu descărcări electrice pe data de 9, 11, 13, chiar izolat pot să fie ploi puternice.”

Europa Liberă: Apa din Prut scade?

Ilie Boian: „Şi scade bine.”

Europa Liberă: Aici, unde-s inundaţiile cele mai mari?

Ilie Boian: „Aici. La Ungheni acuma a ajuns viitura maximă creată, formată din devărsarea de 850 de metri cubi pe secundă, ea va inainta înspre Sud şi clar, că trebuie să fie luate măsurile de rigoare de a evita noi inundaţii.”

Ministerul Finanţelor a deschis deja un cont special, unde toţi doritorii vor putea face donaţii pentru ajutorarea sinistraţilor. Premierul Vlad Filat: „Vom solicita ajutor, inclusiv de la partenerii noştri externi. Din păcate, pierderile sunt mari.”

Să mai spunem că Guvernul a instituit Linia fierbinte, 72-58-88, la care pot telefona cei care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG