Linkuri accesibilitate

România la mijloc de drum între proiectele energetice ruso-bulgare


România și-a asigurat într-un fel spatele prin proiectul AGRI prin care gazul azer este adus prin Georgia, traversînd Marea Neagră, pînă la Constanța, unde se re-gazifică.


Corespondenta Europei Libere la Bucureşti, Sabina Fati relatează că şi România s-a aflat în planurile energetice regionale ale Rusiei. Dar o înţelegere cu Bucureştiul nu a fost deocamdată posibilă
:

In Romania au existat la nivel oficial doua abordari in privinta proiectelor energetice care ar putea transforma tara intr-un punct nodal pe harta regiunii. Pozitia cea mai puternica apartine presedintelui Traian Basescu, sustinator al proiectului european Nabucco, prin care gazul caucazian ar urma sa ajunga in vestul continentului ocolind Rusia.

Presedintele roman considera ca reducerea dependentei Uniunii Europene de gazul rusesc ar trebui sa fie una dintre prioritatile comunitare in materie de energie. Cea de-a doua pozitie apartine nu doar tehnicienilor, ci unor lideri politici care argumenteaza ca Romania nu are nimic de pierdut daca lasa toate usile deschise si se lasa antreneaza in toate variantele prin care energia din Est poate ajunge in Vest. Practic in jur de 70% din rezervele de petrol si gaze naturale din lume se afla în Rusia, Marea Caspică si Orientul Mijlociu si pentru a ajunge la marele consumator care este Uniunea Europeana trebuie sa treaca fie prin Romania, fie prin Bulgaria.

In acest fel Gazprom a fortat, de fapt, Bulgaria sa se hotarasca repede in ce liga vrea sa joace. Gazoductul South Strean, gândit de Rusia pentru a descuraja initiativa Nabucco a europenilor a fost luat in serios de ministrul roman al economiei, Adrian Videanu. Pentru a justifica ideea South Stream, Rusia a declarat ca acest gazoduct va ocoli Ucraina in asa fel incit aceasta tara sa nu mai poata inchide robinetele de cite ori are ceva de reprosat Moscovei.

Presedintele Traian Basescu a evitat sa vorbeasca despre eventuala participare a Romaniei la South Stream, referindu-se, cind a fost intrebat, doar la Nabucco. In orice caz dupa ce Bulgaria a anuntat abrupt ca va semna saptamina viitoare intrarea in proiectul rusesc South Stream, ministrul roman al economiei s-a simtit obligat sa spuna ca ramine valabila intilnirea stabilita de el pentru la toamna cu seful Gazprom, Aleksei Miller. Luna trecuta Miller declarase ca cele doua parti se pregatesc sa puna la punct construirea unei magistrale de tranzit a conductei South Stream pe teritoriul Romaniei plus un depozit subteran de gaz in partea de est a tarii.

Nu este inca destul de clar daca Romania a cazut in plasa negocierilor ruso-bulgare sau daca la rindul sau avea o strategie proprie atunci cind a inceput negocierile cu Rusia, eventual una de refacere a magistralei politice dintre Bucuresti si Moscova. In orice caz Romania si-a asigurat intr-un fel spatele prin proiectul AGRI prin care gazul azer este adus prin Georgia unde se lichefiaza, se urca in nave de mare tonaj si se transporta, traversind Marea Neagra, pina la Constanta, unde se re-gazifica.

Pe de alta parte calculele unor experti occditentali arata ca pentru construirea conductei South Stream este nevoie de aproape 12 mii (11.800) de kilometri de tevi care vor costa 45 de miliarde de dolari. In aceasta situatie daca pretul gazelor este de 300 dolari pentru o mie de metri cubi, Gazprom va pierde anual 9,5 miliarde de dolari. Pornind de la aceasta premiza si de la resetarea realtiilor ruso-ucrainiene s-ar putea crede ca proiectul rusesc South Stream gindit pentru a duce gaz in Occident prin ocolirea Ucrainei ar putea ramine doar pe hirtie.
XS
SM
MD
LG