Linkuri accesibilitate

Justiția rusă dă cîștig de cauză Soborului Popular


Sentința pronunțată în procesul intentat organizatorilor expoziției „Arta interzisă” este mai puțin aspră decît ceruse Procuratura.

Un tribunal de la Moscova a decis că doi artişti ruşi se fac vinovaţi de incitare la ură religioasă din cauza unei expoziţii controversate din 2006. Cei doi au primit amenzi mari, dar au scăpat de condamnarea la trei ani de închisoare cerută de procurorii. În ciuda sentinţei mai blânde decât cea aşteptată, cazul este văzut drept un atentat la libertatea de exprimare şi o victorie a naţionaliştilor şi radicalilor ortodocşi.

La expoziţia „Arta interzisă”, artistul Andrei Erofeiev şi Iuri Samodurov, fostul director al muzeului Andrei Saharov, au adunat în 2006 lucrări care fuseseră scoase din expoziţiile altor muzee pe motiv că ar fi interpretat tendenţios tematica religioasă.

Printre lucrările care puteau fi privite printr-un orificiu în perete se numără imaginea lui Isus, avînd capul lui Mickey Mouse şi făcînd reclamă pentru Coca Cola cu sloganul „Acesta este sângele meu”. O altă lucrare înfăţişa o icoană ortodoxă rusă unsă cu icre negre.

Judecătorul tribunalului Taganskii a decis astăzi că Erofeiev, în vârstă de 54 de ani şi Samodurov, de 58 de ani, au „comis acţiuni îndreptate spre incitarea la ură”. Cei doi artişti au primit amenzi de câteva mii de dolari, dar au fost lăsaţi în libertate.

Verdictul este văzut ca o încercare de a împăca şi capra şi varza într-un caz care a asmuţit aripa mai dură a bisericii ortodoxe ruse împotriva intelighenţiei seculare.

Înainte de anunţarea verdictului, Andrei Erofeiev, fost curator la faimoasa galerie Tretiakov, anticipa care poate fi sentinţa. Pentru el era absolut clar că procesul este unul politic. „Nu a existat vreo procedură democratică sau juridică, iar toate dovezile au fost falsificate. Toată povestea a fost suptă din deget”, declara Erofeiev serviciului rus al postului nostru de radio.

Erofeiev şi Samodurov au fost puşi sub acuzare în 2008, când o organizaţie utranaţionalistă rusă, Soborul Popular a depus o plângere împotriva „Artei Interzise”.

Biserica ortodoxă rusă nu a fost singura instituţie vizată de această expoziţie. Una din lucrări era dedicată armatei - înfăţişa un general rus violînd un soldat deasupra inscripţiei „Glorie Rusiei”. O altă imagine ataca fundamentalismul islamic: o femeie sinucigaşă cu explozibil pe ea îşi ridica rochia în cap, dînd la iveală două picioare zvelte în pantofi cu tocuri înalte.

Dar Soborul Popular s-a oprit la un singur aspect şi a descris expoziţia drept „anti-creştină” şi provocatoare.

Muzeul Saharov care o găzduise era considerat un nucleu al activităţilor pentru dreptul la exprimare sub conducerea lui Samodurov. Acesta fusese amendat şi din cauza unei alte expoziţii „Atenţie, Religia!”. Doar după patru zile cât a fost deschisă în 2003, „Atenţie, Religia!” a fost atacată de un grup de şase membri ai bisericii conduşi de un preot ortodox conservator, care au distrus sau vopsit cu spray mare parte din lucrări.

Agresorii, însă, n-au păţit nimic atunci. Cel care a avut de suferit a fost directorul muzeului.

Acum, ministerul rus al Culturii a spus că nici Samodurov, nici Erofeiev n-au încălcat vreo lege cu expoziţia nouă. Chiar şi membri ai bisericii ortodoxe ruse s-au distanţat de caz, un purtător de cuvânt spunînd că pedeapsa cerută pentru cei doi artişti este „excesivă, nejustificată şi poate chiar dăunătoare pentru societate”.

Cu toate acestea, procurorii au insistat asupra pedepsei cu închisoarea.

Andrei Erofeyev și Yuri Samodurov
Pentru Andrei Erofeiev aceasta este o dovadă că autorităţile statului ar fi fost interesate ca procesul să aibă loc, iar artiştii să fie declaraţi vinovaţi. Erofeiev crede că statul sprijină Soborul Popular, care nu ar fi o organizaţie independentă. Declaraţiile că apără cetăţenii ortodocşi ai Rusiei şi valorile tradiţionale ar fi pură demagogie, în spatele căreia s-ar ascunde dorinţa de a pătrunde în viaţa politică. Pentru Erofeiev este clar că procesul este o manifestare a unui val ideologic de extremă dreapta care ar cîștiga tot mai mult teren în Rusia. Întrebarea la care artistul nu are un răspuns este de ce sprijină statul acest val.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG