Linkuri accesibilitate

Visele opoziției din România de a se declanșa alegeri anticipate


Două obstacole mari în calea scrutinului anticipat

Socialistii si liberalii aflati in opozitie in Romania incearca sa gaseasca solutii pentru rasturnarea actualei puteri. Liderul liberalilor romani, Crin Antonescu a reluat insa in aceste zile si o obsesie mai veche a partidului pe care il conduce: suspendarea presedintelui Traian Basescu. Mai temperat, presedintele socialistilor, Victor Ponta a declarat astazi ca pina la primavara ar trebui declansate alegeri anticipate. In Romania, Partidul Democrat Liberal a facut guvernul impreuna cu formatiunea minoritatii maghiare si cu citiva deputati si senatori racolati din tabara socialistilor, iar aceasta majoritate continua sa ramina fragila, in ciuda dezertarilor care au avut loc din rindurile opozitiei. Pe fondul masurilor dure anticriza, care au dus la scaderea salariilor bugetarilor cu 25 la suta si care din cauza maririi taxei pe valoarea adaugata vor duce la cresterea preturilor, popularitatea presedintelui Traian Basescu a scazut la 20 de procente, in vreme ce partidul de guvernamint si-a pierdut credibilitatea si a scazut la rindul sau dramatic in sondajele de opinie. De altfel dupa inundatiile care au afectat sudul si estul Romaniei, problemele executivului s-au amplificat, nu atit fiindca nu a stiut sa-si gestioneze imaginea, ci mai ales pentru ca a reactionat lent si s-a dovedit nepregatit sa faca fata calamitatii.

Opozitia ar vrea de fapt sa profite de situatia economica dificila si de greselile facute de guvernul Emil Boc pentru a veni la putere. Lucrurile nu sint atit de simple precum par, fiindca in Romania alegerile anticipate pot fi declansate printr-un sistem extrem de complicat si e nevoie sa cada de doua ori guvernul in parlament pentru a incepe procedura. Pe de alta parte actualul legislativ este primul ales uninominal, ceea ce inseamna ca in mare parte cei care au intrat in parlament si-au platit din buzunar campania electorala si nu sint foarte dornici sa reia cheltuielile. Exista asadar doua obstacole mari in calea scrutinului anticipat dorit de liberalii si socialistii romani: unul constitutional si altul care deriva din presiunea interna a parlamentarilor, care se vor codi sa-si scurteze propriul mandat.

Mentorul socialistilor, Ion Iliescu le-a atras atentia colegilor mai tineri ca nu au o majoritate si nici nu exista modalitati de a o forma, in vreme ce liderul partidului, Victor Ponta a anuntat ca pe 16 octombrie va prezenta masurile de iesire a Romaniei din criza, pentru ca dupa aceasta data sa poata incepe demersurile pentru alegeri anticipate. Ceea ce nu spun inca liderii liberali si socialisti este cum va fi gestionata tara in perioada in care va fi darimat guvernul, fiindca daca aceasta ipoteza devine realitate, criza politica se va suprapune peste cea mai grava criza economica de care a avut parte Romania de la marea depresiune din anii 30.
XS
SM
MD
LG