Linkuri accesibilitate

Președintele? Constituția? Rusia? Ei bine, nu. Banii!!!


Cine garantează respectarea drepturilor omului în Transnistria? – întrebare adresată mai multor oameni întâlniţi, la întâmplare, la Tiraspol şi Bender.„Nu cred că avem din ăştia. Fiecare-i cu problemele sale. Nimeni nu te poate apăra. La noi e o anarhie totală”.

„La noi mulţi judecători sunt corupţi. Cine are bani, acela şi are dreptate”.

„Formal, poate că există. Dar, nimănui nu-i pasă de oameni. E multă birocraţie”.

„În general, e preşedintele. De fapt, conform constituţiei preşedintele trebuie să fie garantul respectării drepturilor omului. Sunt sigură că e aşa. Cel puţin aşa a fost în toţi aceşti ani”.

„Eu cred că nu e numai preşedintele. Conform constituţiei – da. Însă în viaţa de zi cu zi, orice conducător trebuie să respecte drepturile celor din subordinea sa. Drepturile noastre sunt uneori încălcate. Din varii motive. Există factori subiectivi, există şi factori obiectivi – atunci când, spre exemplu, e vorba de lacune în legislaţie, ca-n orice ţară”.

„Eu şi prietenul meu credem că nu există garanţi ai drepturilor noastre, de fapt, nici măcar unul singur. Mi s-a întâmplat nu o singură dată să mi se încalce drepturile. Dacă ţi se întâmplă aşa ceva, trebuie să te aperi, oricât te-ar costa, să dovedeşti că ai dreptate, altfel nu vei avea izbândă”.

„Aici nici o instituţie nu-ţi poate garanta drepturile. Dacă va fi să mi se întâmple, atunci voi merge direct la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Aici n-are nici un rost, pentru că întreg sistemul este corupt. Toţi cinovnicii îşi construiesc case, poftim, pot să vă arăt, chiar acolo, se plimbă cu maşini pe care de fapt nu şi le pot procura. Oraşul nu se dezvoltă, lumea sărăceşte în continuu. De aia am plecat şi eu acum cinci ani. Vin numai să-mi văd părinţii”.

„Eu cred că Rusia e garantul drepturilor noastre. Este un stat respectat în toată lumea. Atâta timp cât aici se află armata sa, în principiu, n-avem de ce ne teme”.

„Cinstit? Eu cred că nimeni. Pe cine ai putea conta, pe organele puterii? Nu. Aici totul e corupt, inclusiv întreg sistemul judecătoresc. Aici totul se rezolvă cu bani. Dacă nu ai bani, înseamnă că eşti un nimeni. Aici, nu îmi voi găsi dreptatea”.

„Fiecare om trebuie să cunoască legea şi dacă i se pare nedreaptă atunci să vină cu modificarea respectivă. Dar, lumea de regulă nu face decât să se revolte, pentru că nu ştie cum să-i apere drepturile şi nici la cine să apeleze”.
XS
SM
MD
LG