Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Cazul „Ivanov” și combaterea corupției în Bulgaria


Vicepreședintele Parlamentului constrîns să demisioneze după ce a încercat să blocheze o emisiune a televiziunii „Nova” despre corupția la vamă.


O înaltă oficialitate a fost forţată să demisioneze pentru că a încercat să blocheze un reportaj televizat dedicat corupţiei de la vamă. Unde s-a întîmplat asta? Nu, nu la Chişinău ci în Bulgaria. Detalii de la Petio Petkov
:

Partidul centrist de guvernământ „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”, prescurtat GHERB, a dat o scumpă victimă în războiul mediatic contra corupției dus de liderul său, primul ministru Boiko Borisov. A demisionat, sau mai bine zis – a fost constrîns să demisioneze, Lăcezar Ivanov, vicepreședintele Parlamentului și lider al organizației sofiote a partidului. Ivanov, pînă nu de mult printre cei mai buni prieteni ai primului-ministru, ex-generalul de poliție, Borisov, a încercat să blocheze un reportaj al televiziunii „Nova” dedicat corupției la vămi.

El a cerut prin telefon unui redactor ca din reportajul care arată vilele evaluate la peste un milion de euro și automobilele de lux ale unor vameși cu salarii mai mici de 400 de euro, să dispară numele prietenului său Serghei Brankov. „Pot garanta pentru el, este curat ca lacrimă”, a spus Ivanov.

Brankov însă a avut un comportament arogant în fața reporterilor. El a declarat că vila unde locuiește și Mercedesul-600 cu care se duce la serviciu aparțin unui prieten. Despre alte două vile de lux ale sale în împrejurimile Sofiei, închiriate unor ambasade, a refuzat să vorbească.

Mai tîrziu, Ivanov a declarat că-l cunoaște pe vameș de 20 de ani când el i-a fost pacient. Afirmația a generat comentarii ironice întrucît Ivanov este ginecolog de specialitate.

A devenit cunoscut că soția vameșului cu pricină este angajată la Comisia parlamentară de sănătate publică prezidată de Ivanov.

Într-un interviu șeful vămilor, ex-generalul de poliție Vanio Tanov, și-a amintit că vicepreședintele Parlamentului a intervenit într-un mod delicat în favoarea vameșului cu palate și limuzine în sensul că ar fi bine că oamenii cinstiți să fie răsplătiți și promovați, adică Brankov să fie numit șef al vămii Calotina sau dacă nu se poate – cel puțin șef de tură. Este vorbă de principalul punct la frontiera cu Serbia prin care trece o mare parte din contrabanda.

Primul ministru a anunțat că Ivanov va elibera toate posturile de conducere dar va rămîne deputat. „I-am explicat că tensiunea în jurul persoanei sale afectează partidul și că ar fi mai bine să demisioneze. Din GHERB însă nu-l voi da afară întrucăt el n-a făcut decăt a încercat să-l ajute pe un prieten.”

La întrebarea despre presiunile, exercitate de deputat, Boiko Borisov a răspuns că reporterul televiziunii „Nova” l-a informat despre intervenția lui Ivanov și el și-a dat sancțiunea ca telespectatorii să fie informați. „Televiziunea a primit lumină verde din partea mea - cea mai înalta instanța de partid și de guvern. Dacă toți vor urma exemplul meu, țara va arăta altfel,” a spus Borisov.
XS
SM
MD
LG