Linkuri accesibilitate

13.07 - București: Altcineva


Emil Hurezeanu
Emil Hurezeanu

Meleşcanu este condamnat să rămînă candidat la preşedinţie, în ciuda căderii libere din sondaje... Isărescu este prim ministru de succese tîrzii al unei coaliţii pro-occidentale.


13 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Calin Cristea; comentariu: Emil Hurezeanu).

Altcineva”.

Numele lui Teodor Stolojan apare frecvent ca pseudonim de lucru al domnului „Altcineva”, alături de Mugur Isărescu. Cei doi au multe în comun. Stolijan este fără de partid, dar a guvernat ca interfaţă a unui resort numit probabil, Virgil Măgureanu între 1991 şi 1992, într-o perioada de realiniere post-comunistă cu faţa liberală. Stolojan, ne amintim, a confiscat valuta, a fost implicat, se spune, în afacerea Megapower, precum predecesorul său Roman, a organizat prima venire oficial triumfală cu voie de la poliţie a Regelui Mihai in Romania, precum şi alegerile libere care l-au plebiscitat pe Ion Iliescu în fruntea unui regim politic semi-reformist, cu mari întîrzieri pe calea occidentalizării.

Stolojan n-a fost un bun prim ministru, ci un bun ocupant al acestei funcţii. A lăsat, adică, o impresie bună, de om chizbuit, auster, ferm, „avec sa guelle de son bulot” cum spun francezii, semănînd adică cu problemele pe care trebuie să le rezolve mai mult decît cu foştii tovarăşi sau noii democraţi instalaţi, comod, în funcţii şi privilegii.

Al doilea tehnocrat curtat de auguri, este Mugur Isărescu. Are avantajul unui exerciţiu curent de bancher ajuns şef peste administraţie şi deci, inspiră încredere într-o societate în care banii pierduţi sau jefuiţi sunt mai mulţi decît cei cîştigaţi pe cinstite. Dar Mugur Israescu e la fel de feciorelnic ca şi Stolojan. Nu vrea politică, nu vrea candidaţi, nu vrea dreapta sau stinga ci reforma pur si simplu... Or, omleta nu se face decît daca spargi ouale, iar copii nu se nasc calculînd şansele pogorîrii Duhului Sfînt în budoarul cutărui „Pater naţiune” eunuc...

Această virginitate reformistă, sesizabilă şi la Isărescu şi la Stolojan este însă imposibilă în aceiaşi măsură în care nu este credibilă. Viaţa, mai ales, cea politica, nu este nici virgină şi nici pe jumătate doar gravidă... PNL şi ApR nu vor ajunge uşor la un acord. Meleşcanu este condamnat să rămînă candidat la preşedinţie, în ciuda căderii libere din sondaje... Isărescu este prim ministru de succese tîrzii al unei coaliţii pro-occidentale marcată şi percepută ca fiind de centru dreapta, la guvernare şi cu un preşedinte de dreapta la Cotroceni. Dar apolitismul celor mai populari candidati pentru orice din Romania, Stolojan şi Isarescu, nu este natural . (...)

Travestiul şi ingeniozitatea kaki-albăstruie, expertiza tranzistorica de laboratoare para-democratice nu pot ţine nici măcar locul direcţiei greşite. Direcţia greşită se îndreaptă cu personajele vii ale democraţiei, care pierd sau cîştigă pe mîna lor, împreună cu alegătorii fiecărei părţi. Nu cu soldăţeii de plumb, resuscitaţi non stop de „meşterii cei mari din Valachia”...
XS
SM
MD
LG