Linkuri accesibilitate

Circumspecție în UE la reacția înțepată a Rusiei la apelul lui Hillary Clinton


Secretarul de stat american Hillary Clinton la Tbilisi
Secretarul de stat american Hillary Clinton la Tbilisi

Ioan Mircea Pascu: ”Ar fi de dorit ca Rusia să fie mai relaxată în legătură cu conflictele înghețate”.

Aflata saptamana trecuta la Tbilisi, Hillary Clinton a cerut Rusiei sa isi retraga trupele pe pozitia pe care o aveau inainte de inceperea conflictului cu Georgia, in 2008. Cu aceeasi ocazie, scrie editia online a publicatiei Telegraph, secretarul de stat american a subliniat ca Washingtonul sustine "hotarat" integritatea Georgiei si a criticat “ocupatia rusa” a republicilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud.

Reactia Rusiei nu a intarziat sa apara. Premierul rus Vladimir Putin a spus ca situatia din cele doua regiuni este privita in mod diferit de diverse parti implicate sau nu in conflict. “Unii cred ca Osetia de Sud este ocupata, altii nu” a declarat Putin agentiei Interfax. Fostul lider de la Kremlin a mers mai departe surprinzand pe toata lumea cand a afirmat ca “Georgia ar trebui sa negocieze cu Abhazia si Osetia de Sud, fara implicare unei terte parti”.

O astfel de declaratie nu are cum sa nu fie privita cu circumspectie, inclusiv in Uniunea Europena. “Cred ca testul va fi dat de retragerea trupelor rusesti din acele regiuni.” a declarat, pentru Europa Libera, vicepresedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Pascu. “Ar fi de dorit ca Rusia, bazandu-se pe o intelegere mai mare din partea Occidentului, sa fie mai relaxata in legatura cu aceste situatii care, in nici un caz, nu vor fi folosite de Occident impotriva Rusiei. Din contra, dorim o colaborare cu Rusia, pentru ca fiecare dintre noi are atu-uri de care celalat are nevoie” a mai declarat Pascu.

Desigur, ca vorbind despre Rusia, Uniunea Europeana are in vedere solicitarea acesteia de regandire a arhitecturii de securitate globala, noul Parteneriat pentru modernizare, dar si Mecanismul pentru situatii de criza convenit cu Germania. In opinia lui Pascu, ca si in cazul Georgiei, primul test al acestuia din urma va fi retragerea trupelor din Transnistria.
XS
SM
MD
LG