Linkuri accesibilitate

Inundațiile - un test pentru guvernare (Timpul)


„Privatizarea proprietăţii publice, între interesul statului şi rezistenţa funcţionarilor” (Economist).


Dacă pentru mulţi cetăţeni inundaţiile sunt un prilej de binefacere, pentru guvernare e un test, şi nu doar în a stăvili apele, e de părere Sorina Ştefârţă în Timpul. Întrebarea: cine va controla cum şi pentru ce s-au cheltuit banii? A devenit mai frecventă după ce, vinerea trecută, Comisia parlamentară care a investigat modul în care Guvernul Greceanâi a gestionat ajutoarele umanitare în timpul inundaţiilor din 2008 a anunţat că nu poate să dea de urma a 26 milioane de lei.

„Privatizarea proprietăţii publice, între interesul statului şi rezistenţa funcţionarilor,” titrează săptămânalul Economist. Prima licitaţie din acest an cu acţiunile statului desfăşurată de Bursa de Valori s-a încheiat săptămâna trecută, fiind vândute în total 12 pachete de acţiuni din cele 48 expuse. Statul a obţinut din vînzări venituri de peste 26 milioane de lei. Unii brokeri care intermediază tranzacţiile de privatizare consideră că există o anumită rezistnţă în rîndul funcţionarilor care se opun vânzării societăţilor cu capital de stat.

Zilele acestea la Moscova experţii ruşi şi moldoveni discută despre viitorul exportului de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă. Dmitrii Oguzov scrie în Panorama că un răspuns sigur dacă se vor vinde sau nu vinurile moldoveneşti pe piaţa rusă va fi cunoscut doar spre sfârşitul acestei săptămâni.

Radu Berilă scrie în Moldavschie Vedomosti că este foarte uşor să prevezi scenariul posibilelor alegeri prezidenţiale, care, în opinia lui, va aminti o partidă de şah. Ziaristul e de părere că în primul tur marea bătălie se va da între Marian Lupu şi Vladimir Filat, după care unul dintre ei se va confrunta posibil cu Vladimir Voronin sau un alt candidat din partea PCRM.
XS
SM
MD
LG