Linkuri accesibilitate

14.07 - București: Virgil Măgureanu, fostul director SRI și încălcarea embargoului pe Dunăre


Virgil Măgureanu
Virgil Măgureanu

V. Măgureanu: „... n-a fost nici o încălcarea embargoului atîta vreme cît pentru aceasta s-a cerut acceptul, inclusiv al autorităţilor internaţionale de supraveghere, inclusiv către toate oficialităţile statului român de care depindea acest transfer...”



14 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Calin Cristea; corespondent: Sabina Fati).

Embargoul pe Dunăre. Interviu cu Virgil Măgureanu, fostul director SRI
.

Rămînem în acelaşi spaţiu al confidenţialităţilor. La Parchetul general au continuat astazi audierile în dosarul Jimbolia. A venit şi rîndul martorului Măgureanu Virgil, adică fostul director al SRI, Virgil Măgureanu... Într-un interviu acordat Europei Libere, domnul Măgureanu explică în termeni foarte alunecoşi, cum a respectat Romania embargoul impus de ONU Yugoslaviei, încălcîndu-l de fapt... Răspunzînd unei prime întrebări adresată de Sabina Fati, Virgil Măgureanu explică de ce crede că a fost solicitat ca martor în dosarul Jimbolia.

Virgil Măgureanu: „Ca să stabilească circumstanţele şi împrejurările în care s-a produs acel transfer de combustibil, de care personal, am spus din capul locului că a fost cu acordul tuturor părţilor implicate, inclusiv cu acordul celor care supravegheau embargoul.”

Europa Liberă: Adică? Care dintre instituţiile care supravegheau embargoul ştiau de acest transport ?

V. Măgureanu: Oficialităţile care erau aici şi supravegheau respectarea embargoului pe Dunăre. Este vorba de oficialităţile internaţionale.

Europa Liberă: Mai exact ? Reprezentanţii ONU sau reprezentantii Europei Occidentale ?


V. Măgureanu: Toţi aceştia, la timpul potrivit au ştiut de solicitările care sunt, pentru că nu s-au făcut numai către Romania, s-au făcut către toate statele din jur.

Europa Liberă: Domnule Măgureanu, Emil Constantinescu vă acuză că, sub conducerea Dvs, la acea vreme şi sub conducerea poliţiei de frontieră, etc s-au transferat cantităţi uriaşe de petrol şi în felul acesta s-a încălcat embargoul. A fost vorba de încălcarea embargoului ?


V. Măgureanu: Încă o dată spun că n-a fost nici o încălcarea embargoului atita vreme cît pentru aceasta s-a cerut acceptul, inclusiv al autorităţilor internaţionale de supraveghere, inclusiv către toate oficialităţile statului român de care depindea acest transfer, cum sa fie ?! Si-apoi ce fel de încălcare a embargoului este... unilateral, de catre un stat care îşi asumă condiţiile unei anumite severităţi...; nu trebuie uitat şi că Romania a avut tot timpul parte numai de bune aprecieri pentru toate restrictiile care au fost în legatură cu modul în care a aplicat embargoul. Cum acuma, dintr-o dată, apare aceasta acuzatie ?! Şi apare unilateral, fără ca vreo autoritatee internaţională să fi făcut, sau să fi dat semne că este..., că a luat nota de faptul că în Romania s-ar fi încălcat embargoul Cum sunt, toate acestea se cam bat cap în cap...

Europa Liberă: Sugeraţi că afirmaţia preşedintelui Constantinescu ar fi nefondată?

V. Măgureanu: După părerea mea este o acuzaţie total nefondată.

Europa Liberă: Există date şi dovezi că în perioada aceea, sau transportul acela despre care e vorba de aproape 1000 de vagoane de combustibil a trecut în mod legal în Iugoslavia ?


V. Măgureanu: Deci a fost un acord tacit. În condiţii de respectare severă a embargoului şi de, cum să vă spun, de restrictii foarte mari în ce priveşte..,; sigur, aici s-a făcut o derogare, o derogare cu acceptul părţilor implicate şi nu ştiu ce alte..., bineînţeles că tot ce a trecut dincolo a fost supravegheat şi înregistrat chiar dacă nu cu mijloacele obişnuite, acelea, cum să zic, obişnuite, la lumina zilei... cum se spune.

Europa Liberă: Acordul tacit a fost între Romania şi organizatiile internaţionale care supravegheau respectarea...

V. Măgureanu: Între toate părţile implicate.

Europa Liberă: Mai exact ?

V. Măgureanu: Mai exact... acelea pe care le-ati numit şi bineînţeles partea iugoslavă care a cerut acest lucru. A cerut şi a cerut si, cum să vă spun, ca pe un fond umanitar.

Europa Liberă: Si Dvs, în calitate de şef al SRI de unde aveaţi cunoştiinţă de acest acord tacit ?


V. Măgureanu
: Eh.. îmi place întrebarea ! Deci, ultimii care trebuie să afle sunt cei implicati, nu ?! Sau cei care au chiar datoria să ştie ce se întimplă.., Nu, dar întrebarea chiar îmi place...

Europa Liberă: A fost o discuţie în cadru Consiliului Suorem de Apărare a Ţării, de plidă, unde a...


V. Măgureanu: Doamna Fati..., discuţiile din cadrul CSAPI, eu sunt unul dintre cei care am depus jurămînt, da? Acuma ce facem, discutăm tot aşa..., punem la, sub reflector, totul ?! Eu am depus un jurămînt în aceasta privinţă, am respectat toate prevederile care decurgeau din obligaţiile ce mi-au revenit atunci, iar discuţiile acelea care au fost şi în ce cadru au fost, asta este o chestiune pe care chiar n-as dori s-o facem publică acum.

Europa Liberă : Dvs spuneţi că ştia toata conducerea ţării, de atunci, ştia şi domnul Văcăroiu şi domnul Meleşcanu... ?


V. Măgureanu
: Sigur că ştia. Nu ştiu de Meleşcanu.. nu ... nu.. mai puţin mă interesează ce ştia Meleşcanu. Eu ştiu doar atît că pentru transferul acesta s-a făcut o discuţie şi la nivel de prim ministru, bineînţeles întii cu preşedintele...
XS
SM
MD
LG