Linkuri accesibilitate

„Amalthea” - un vas ce navighează sub pavilion moldovenesc


Nava „Amalthea" în momentul încărcării ei cu ajutoare umanitare în portul grecesc Lavrio
Nava „Amalthea" în momentul încărcării ei cu ajutoare umanitare în portul grecesc Lavrio

Armatorul grec Alex Angelopoulos declară Europei Libere că nava Amalthea, sub pavilion moldovenesc, nu va încerca să spargă nici un embargou.


Nava sub pavilion moldovean „Amalthea”, avînd la bord ajutoare umanitare pentru palestinienii din Gaza, a ascultat în cele din urmă ordinele forţelor navale israeliene şi s-a îndreptat astăzi spre portul egiptean El Arish... Mircea Ţicudean are detalii despre această nouă dispută între activiştii pro-palestinieni şi Israel şi despre componenta ei moldoveană.

Nava „Amalthea” este proprietatea companiei greceşti ACA Shipping, cu sediul în portul Pireu. Potrivit site-ului companiei, cargoul este înregistrat în portul moldovean Giurguleşti şi arborează drapelul Republicii Moldova.

Proprietarul navei, Alex Angelopoulos, ne-a spus prin telefon de la Pireu că „Amalthea” navighează sub pavilion moldovean de „patru sau cinci luni” şi că actuala ei călătorie nu este prima sub drapelul Moldovei. Angelopoulos a mai spus că moldovenii trebuie să fie mândri că steagul lor este recunoscut şi folosit în navigaţia internaţională şi a insistat că nici o navă sub drapel moldovean nu va încerca să spargă vreun embargou.

El a insistat că scopul călătoriei este pur umanitar, spunînd că la bordul navei se află ajutoare adunate în Grecia, inclusiv ajutoare din partea companiei ACA Shipping.

Nava „Almathea” a plecat spre Gaza sâmbătă dintr-un port grecesc. La bordul ei se afla echipajul de 12 marinari şi zece activişti libieni şi din alte ţări, dintr-o fundaţie patronată de familia liderului de la Tripoli, Moammar Gaddafi.

Sîmbătă, când nava încă nici nu plecase din port, agenţiile de presă şi ziarele israeliene scriau că în urma discuţiilor cu guvernele Moldovei şi Greciei, Israelul a convins „Amalthea” să nu meargă în Gaza, ci în Egipt. În zilele următoare, organizatorii libieni ai transportului au spus însă că destinaţia lor este Gaza, insistînd că nu doresc o confruntare cu israelienii.

La 31 mai, 9 activişti pro-palestinieni turci au murit în confruntarea cu soldaţii israelieni la bordul navei Mavi Marmara, care încercase, împreună cu alte ambarcaţiuni, să spargă blocada.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG