Linkuri accesibilitate

Dosarul Vardanean - prelungirea mandatului de arest într-o ședință de 5 minute


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Irina Vardanean: „Judecătoarea a venit la şedinţă cu decizia gata tipărită din timp pe foaie”.


Irina Vardanean ne-a confirmat că în ultima vreme îşi poate vedea soţul cu o anumită regularitate și chiar mai des decât imediat după arestarea lui. La aceste întâlniri, de la sediul aşa-numitului minister al securităţii transnistrene, i se permite să-şi ia şi cei doi copii – băiatul de 6 ani şi fetiţa de aproape un an.

„Întâlnirile au loc de două ori pe lună, - spune Irina, - şi durează aproximativ 40 de minute”.

Am întrebat-o cum arată şi cum se simte Ernest Vardanean?

Irina Vardanean: „Este deprimat. Ultimele două dăţi nu mi-a plăcut deloc cum arată. E necăjit şi parcă speriat, şi demoralizat. Îşi face griji şi pentru copii. Este foarte greu. Nu ştim la ce să ne mai aşteptăm şi când”.

Cel mai tare l-a supărat însă modul în care a decurs ultima şedinţă de judecată, din 7 iulie, când i s-a prelungit mandatul de arest cu încă 30 de zile, zice soţia lui Ernest Vardanean.

Irina Vardanean: „Procesul a durat exact 5 minute. Judecătoarea a venit la şedinţă cu decizia gata tipărită din timp pe foaie. Deci ea ştia din start ce decizie va lua. Apoi i-a dat cuvântul lui Ernest. La care el i-a spuns: Ce vreţi să mai auziţi de la mine, dacă deja aţi decis totul?”

Irina Vardanean continuă să fie nemulţumită de prestaţia apărării din oficiu oferită de autorităţile transnistrene, deşi aşa numitul avocat de stat i-a spus că şi el ar fi fost anunţat doar cu o oră înainte despre şedinţa de judecată. Totuşi, spune Irina, avocatul din oficiu a făcut demersurile necesare pentru cercetarea în libertate a lui Ernest, însă ele toate au fost respinse.

Am întrebat-o pe Irina dacă autorităţile transnistrene au prezentat până acum şi dovezi în sprijinul acuzaţiilor pe care i le aduc soţului său sau dispun numai de auto-denunţul făcut în detenţie de Ernest Vardanean şi difuzat de câteva ori la televiziunea din Tiraspol.

Irina Vardanean: „Nu prezintă nimic, fiindcă nu s-a încheiat ancheta. În al doilea rând, dosarul este secretizat şi nimeni nu l-a văzut, nici măcar avocatul din oficiu. Însă atunci când ancheta se va finaliza, ei vor fi obligaţi să să transmită dosarul lui Ernest şi avocatului. Iată atunci va fi limpede dacă au sau nu dovezi sau numai această pretinsă mărturie a lui Ernest. Deşi, juriştii transnistreni mi-au explicat că dacă această mărturie este contrasemnată de avocat, atunci ea capătă o anumtă greutate în instanţă şi în baza ei chiar poate fi condamnat”.

Irina Vardanean spune că nu-şi face iluzii că soţul ei ar putea să fie amnistiat. Contrar celor scrie în presa transnistreană, Irina crede că doar foarte puţine persoane vor fi eliberate din închisorile transnistrene prin amnistia pregătită de autorităţi cu ocazia zilei de 2 septembrie, când regiunea transnistreană îşi va sărbători cea de a 20-a aniversare de la auto-proclamarea independenţei. Soţul ei însă, căruia i se impută cea mai gravă crimă – înalta trădare de stat - nu intră în categoriile ce vor fi supuse în acest an amnistiei.

Am întrebat-o pe Irina dacă nu s-a răzgândit să-i ceară liderului transnistrean Igor Smirnov să-l graţieze pe soţul ei.

Irina Vardanean: „Nu, nu m-am răzgândit. Dacă va fi judecat şi va fi condamnat, Doamne fereşte, aşa cum promit ei, atunci cine îl va scoate de acolo? Dacă până la judecată nu s-a deranjat nimeni să-l elibereze”.

Irina a adăugat că este mulţumită totuşi de faptul că autorităţile de la Chişinău nu au uitat de Ernest, după cum i se păruse, în mod greşit, la început şi că a primit şi un ajutor material, şi că apreciază faptul că oficialităţile moldovene aduc în discuţie cazul soţului său la întâlnirile cu factori de decizie din străinătate la cele mai diverse nivele. Oricum, toate aceste eforturi, mai zice Irina, pentru ea vor putea să aibă o reală valoare doar atunci când îşi va vedea soţul pus în libertate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG