Linkuri accesibilitate

Un vas sub pavilion moldovenesc trebuie să respecte legislația internațională


„Amalthea" în momentul încărcării navei în portul grecesc Lavrio

Victor Guzun (Ministerul transporturilor): Autorităţile Moldovei au numai datoria să se asigure că nava nu încalcă legislaţia internaţională şi respectă înţelegerile guvernamentale bilaterale.


Israelul a salutat ancorarea navei sub pavilion moldovean „Almathea” în portul egiptean El Arish şi a promis că ajutoarele umanitare de la bordul navei vor fi duse palestinienilor din Gaza. Sosirea navei în Egipt aseară a pus capăt tensiunilor şi confuziei din ultimele patru zile, când libienii de la bordul navei păreau dornici să forţeze blocada israeliană, riscînd o confruntare cu militarii israelieni. Ieri, în timp ce criza se apropia de sfârşit, un oficial guvernamental de la Chişinău a făcut primele declaraţii despre rolul jucat de Moldova, al cărei steag flutură la prora navei. Alexandru Eftode
.

Într-un interviu cu serviciul de ştiri al Europei Libere, Victor Guzun, şeful departamentului de cooperare internaţională al ministerului transporturilor a spus că toată documentaţia primită de autorităţile moldovene indica portul egiptean ca destinaţie finală a navei.

Victor Guzun spune că într-o scrisoare oficială trimisă proprietarului grec al navei, ministerul moldovean al Transporturilor a explicat că Moldova este o ţară neutră, care promovează o politică de neamestec în afacerile interne al Israelului.

Oficialul moldovean a subliniat că Amalthea nu se află în proprietatea Moldovei, ci doar este înregistrată în Moldova, navigînd sub pavilion moldovean. Autorităţile Moldovei au numai datoria să se asigure că nava nu încalcă legislaţia internaţională şi respectă înţelegerile guvernamentale bilaterale.

Autorităţile moldovene, subliniază Guzun, au recomandat cu tărie proprietarului grec al vasului să consulte autorităţile israeliene iar transportul ajutoarelor în Gaza să aibă loc numai cu permisiunea deplină a Israelului.

Este Moldova mândră că o navă cu pavilion moldovenesc transportă ajutoare pentru Gaza, aşa cum sugera căpitanul vasului? Victor Guzun spune că discuţia nu se poate purta în aceşti termeni.

Ceea ce are importanţă pentru autorităţile moldovene este ca un vas cu drapel moldovenesc să activeze în respectul deplin al legislaţiei internaţionale.

Ce final aşteaptă Moldova? Oficialul ministerului transporturilor speră într-un final fericit.

Un asemenea final, spune el, ar fi acela ca vasului sub pavilion moldovenesc să nu i se întâmple nimic ieşit din comun, să ajungă la destinaţie în siguranţă, fără să încalce legislaţia internaţională şi fără să dăuneze cooperării Moldovei şi bunelor ei parteneriate cu oricare altă ţară.
XS
SM
MD
LG