Linkuri accesibilitate

Frustrări în relațiile euro-americane


Jose Manuel Barroso la Forul Economic Mondial de la Bruxelles
Jose Manuel Barroso la Forul Economic Mondial de la Bruxelles

Critici europene survin după o serie de neînțelegeri despre mecanismele de contracarare a crizei economice, de reducere a încălzirii globale și reformele în domeniul comerțului internațional.


Raporturile americano-europene sint mai bune decit in timpul presedintiei George W. Bush, dar nu atit de bune precum isi imaginau unii atunci cind Barack Obama a fost inaugurat. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, cum sint privire acolo nemultumirile europene.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a spus ca noua administratie de la Casa Alba ar putea deveni o ocazie ratata, din perspectiva europeana. Baroso a spus ca relatia nu isi atinge pontentialul. Criticile liderului european survin dupa o serie de neintelegeri vizind mecanismele de contracarare a crizei economice, cele vizind reducerea incalzirii globale si reformele in domeniul comertului international.

Sentimentele de frustrare sint reciproce. Persoane oficiale de la Casa Alba au declarat ca presedintele Obama nu se poate ridica la inaltimea sperantelor supradimensionate, puse in el. Exista senzatia ca Obama a inspirat atita speranta in mai toate colturile lumii, dupa presedintia Bush si stacheta este ridicata atit de sus incit devine de neatins.

Jose Manuel Barroso a mai spus in interviul in care a indemnat la revigorarea raporturilor trans-atlantice ca moneda europeana a functionat ca un somnifer, impingind anumite tari din Europa pe marginea prapastiei prin crearea iluziei de prosperitate. Disensiunile intre Uniunea Europeana si Statele Unite cu privire la economie au culminat cu Summitul G20, in care europenii au cerut masuri de austeritate, in timp ce administratia Obama a continuat sa promoveze ideea pomparii de fonduri in economie.

Adresindu-se presei cu numai citeva zile inainte de vizita la Casa Alba a noului premier britanic, David Cameron, presedintele Comisiei Europene a facut apel la unirea eforturilor, de ambele parti ale Atlanticului, in vederea depasirii crizei. „Avem conditii ca niciodata pina acum si ar fi pacat sa scapam o astfel de ocazie” -- a spus Barroso.

In Statele Unite, administratia Obama neaga ipoteza ca ar neglija Europa. Surse de la Casa Alba amintesc de prezentele candidatului Obama in tari europene si de reactia entuziasta a populatiilor de acolo, care a pus bazele unor asteptari nerealiste. E drept ca politicienii europeni au avut o reactie mai prudenta, odata cu instalarea lui Barack Obama, dar si in rindurile lor a existat asteptarea ca vor avea de-a face cu o America complet diferita. Or, asa ceva nu e posibil, in nici o tranzitie in lumea democratica, mai ales cind e vorba despre o supraputere. La Washington, oficialitati spun ca este complicat sa se comunice cu Uniunea Europeana intr-o serie de chestiuni de mare interes, pentru ca Uniunea nu are un aparat de politica externa, conturat cu claritate.
XS
SM
MD
LG