Linkuri accesibilitate

Ecouri la un articol din Der Spiegel (România liberă)


Tania Radu
Tania Radu

Comunicatul de presă al Forumului Democrat al Românilor din Moldova (Cotidianul)


Ziarul Cotidianul pune in circulatie comunicatul de presa prin care Forumul Democrat al Romanilor din Moldova cere Curtii Constitutionale a Republicii Moldova sa revina asupra verdictului de neconstitutionalitate in privinta instituirii zilei ocupatiei sovietice. Textul este publicat in intregime. El enunta documente ale statului moldovean si ale Uniunii Europene in sprijinul opiniei ca „decizia Curţii Constituţionale are caracter antiştiinţific, antinaţional şi anticonstituţional” si „neaga dreptul românilor basarabeni la autodeterminare”.

Federatia Romanilor Democrati din Moldova cere reprezentantilor Aliantei pentru Integrare Europeana din Parlamentul de la Chisinau sa aprobe decretul presedintelui interimar Mihai Ghimpu, iar membrilor Curtii Constitutionale sa-si retraga decizia si sa-si prezinte demisiile de onoare, cu toate consecintele legale.

Intr-un comentariu din Romania libera, Cristian Campeanu arata cum se pregateste pas cu pas o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu. De aceasta data, nu in graba partidelor politice din Romania, ci chiar cu sprijin european. Asa s-ar explica cele trei campanii anti-Basescu din presa europeana, ultimul episod fiind articolul din Der Spiegel, referitor la acordarea cetateniei romane pentru moldoveni - un mod prin care Basescu si-ar spori numarul supusilor, scrie publicatia germana.

Cristian Campeanu aminteste cum, ca din intamplare, in octombrie anul trecut, in timpul incercarii de a-l propulsa pe sibianul Klaus Iohannis la conducerea unui guvern al opozitiei, un inalt functionar al Ministerului de Externe de la Bucuresti mijlocea o vizita in Romania unui grup de jurnalisti germani. Ei au avut contacte aproape exclusiv cu oponentii lui Traian Basescu. „Cineva încearcă să manipuleze centrele de putere europene şi să facă digerabil un eventual act de forţă nedemocratic prezentându-l ca pe un gest de salvare a democraţiei” – scrie comentatorul de la Romania libera.

Acelasi cotidian publica un scurt interviu cu social-democratul Viorel Hrebenciuc, care si-a anuntat intentia de a nu mai candida, in toamna, la functia de lider al grupului parlamentar al PSD. Experimentatul politician, considerat dintotdeauna drept eminenta cenusie a social-democratilor, lasa sa se inteleaga ca presedintele Basescu si-ar fi pierdut increderea in Partidul Democrat Liberal si ar putea colabora pe viitor cu PSD.
XS
SM
MD
LG